Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Sötét anyaggal terhelt galaxis a Tejútrendszer közelében

Sötét anyaggal terhelt galaxis van a Tejútrendszer közelében: a Segue 1 több sötét anyagot tartalmaz, mint bármely más ismert csillagváros.

 Az alig ezer, halovány csillagot tartalmazó Segue 1 törpegalaxist 2006-ban fedezték fel a Sloan Digital Sky Survey (SDSS) digitális égboltfelmérési program keretében. Ám míg ezen csillagok tömege körülbelül a Napéval egyenlő, a galaxis "összsúlya" hatszázezerszer meghaladja azt. Ez azt jelenti, hogy a "közönséges" anyagból álló csillagok súlyát többszörösen meghaladja a sötét anyag - olvasható a Space.com hírei között.

A rejtélyes sötét anyagot a tudósoknak még sohasem sikerült közvetlenül észlelniük, létére csupán gravitációs hatása alapján következtetnek a csillagászok. Az asztronómusok a Hawaii-szigetek Mauna Kea vulkánjának tetején üzemelő, tíz méter átmérőjű Keck II teleszkóp segítségével figyelték a galaxist, és arra a következtetésre jutottak, hogy az 3200-szor nagyobb tömeggel rendelkezik annál, mintha csak a látható csillagokból adódna össze a "súlya". Amennyiben a galaxis a látható csillagokon kívül csupán egy "csipetnyi" sötét anyagot tartalmazna, minden csillag azonos, másodpercenként 209 kilométeres sebességgel haladna a Tejútrendszerhez képest.

A Keck II segítségével végzett megfigyelések viszont arról tanúskodnak, hogy egyes csillagok másodpercenként mindössze 194 kilométeres sebességgel haladnak, míg mások 224 kilométert tesznek meg másodpercenként. "Következésképp a Segue 1 sokkal nagyobb tömeggel rendelkezik, csak így biztosíthat ilyen nagy sebességet egyes csillagainak" - emelte ki Marla Geha, a Yale Egyetem asztronómusa. A törpegalaxis nem csupán sötétanyag-tartalma miatt érdekes, hanem azért is, mert őscsillagok egyedülálló gyűjteményével rendelkezik. A csillagok korát nehézelem-tartalmuk alapján színképelemzéssel állapítják meg. Minél idősebbek, annál "könnyebbek", a korai univerzumban ugyanis kevés csillag rendelkezett a nehezebb elemek létrehozásához elegendő tömeggel.

A kutatók a Keck II teleszkóppal a Segue 1 hat csillagának vastartalmát határozták meg, egy ausztrál csoport pedig a chilei Atacama-sivatagban működő VLT (Very Large Telescope, nagyon nagy távcső) teleszkóp segítségével a hetediket elemezte. A hét megvizsgált csillag közül három olyat találtak, amelyek a Nap vastartalmának mindössze kétezerötszázadnyi részét tartalmazzák.

"A legrégebbi és legkevésbé fejlett csillagokat találtuk meg" - hangsúlyozta Joshua Simon, a washingtoni Carnegie Intézet csillagásza. A Tejútrendszer sok milliárd csillaga közül alig harminc ilyen primitív csillagot fedeztek fel. "A Segue 1 törpegalaxisban a 10 százalékát fedeztük fel a Tejútrendszer primitív csillagainak" - mutatott rá Marla Geha.

Olvasóink írták

  • 2. CsabaKiraly 2011. augusztus 10. 08:32
    „Tente baba tente, vege a mesenek aludj el kisbaba. Ez volt a ma esti mese. Amikor arrol beszelnek, hogy mi tortenik szaz-miilio-fenyevre innen csak mosolygni tudok mert SOHA de SOHA nem fogja senki megtudni biztosan. Minnel tobb diplomat haracsol ossze egy "tudos" annal tobb hive lesz mert szeretik a meset es azt hiszik a "tudos" tudja :-)). A valosag jozanito es inkabb mesebe menekulnek.”
  • 1. Tibi1 2011. augusztus 08. 22:26
    „Ez érdekes volt!
    Még több ilyen cikket kérnék! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

iPhone-on és iPad-en az ókori London

Egy mobilkészülékekre gyártott alkalmazás révén térkép segítségével tekinthetőek meg London római kori emlékei.
Tovább olvasom