Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Sokkolóval bénít az elektromos angolna

A Dél-Amerika folyóiban honos ragadozó ugyanis áramimpulzusok kibocsátásával bénítja meg áldozatait.
Az Amazonas és Orinoco folyókban élő kígyószerű ragadozó testhossza eléri a 2,5 métert, testtömege pedig a 20 kilogrammot. Kétféle elektromos szervvel rendelkezik: a fején lévő kis dudorok (Sach-szerv) gyenge elektromos kisüléseket állítanak elő, amelyek visszaverődnek a zsákmányállatokról. A jelzéseket a fejen lévő érzékelő dudorok fogják fel, a másik elektromos szerve (Hunter-szerv) viszont akár 600 voltos feszültséget is képes előállítani.

A Nashville-i Vanderbilt Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az elektromos angolna pontosan miként bánik el áldozataival. Mint kiderült, a ragadozó az elektromos impulzusokkal a távolból képes aktiválni az áldozat izomzatát kontrolláló idegsejteket. Az elektromos angolna 2 milliszekundum időintervallummal két nagyfeszültségű impulzust bocsát ki, ezek hatására a rejtőzködő hal összerándul, elárulva búvóhelyét. Ezután maximális kapacitású impulzust bocsát ki, amellyel akaratlan izomrángásokat kiváltva megbénítja áldozatát.

"Az elektromos angolnák elképesztő képességekkel rendelkeznek, be tudnak hatolni egy másik állat idegrendszerébe és aktiválják annak izomzatát. Jóval az ember előtt sikerült feltalálniuk a Taser-sokkolót" - fogalmazott Kenneth Catania, a Vanderbilt Egyetem biológiaprofesszora.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaérkezett a Földre az Orion űrkapszula

Az Orion űrprogram hosszú távú célja, hogy a 2030-as években űrhajósokat jutasson a Marsra. Tovább olvasom