Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Sikeresen bocsátottak fel egy orosz űrrakétát

A rakéta katonai műholdat szállít.
Sikeresen bocsátottak fel egy katonai műholdat szállító orosz űrrakétát pénteken.

A Szojuz-2.1A jelzésű hordozórakétát a pleszecki űrkikötőből indították útnak közép-európai idő szerint 17 óra 24 perckor.

A start és a műhold leválása is menetrendszerűen zajlott. Az űreszköz a kijelölt Föld körüli pályára állította a katonai műholdat - közölte az orosz védelmi minisztérium sajtóosztálya.

Ez már a második alkalom az idén, hogy a Moszkvától északkeletre elterülő Arhangelszki területen lévő Pleszecken Szojuz-2.1a-es jelzésű hordozórakétát bocsájtottak fel. Az előzőt február 27-én indították. Más típusú, Szojuz-2-es és Rokot rakétákkal is sikeresen hajtottak végre ebben az évben felbocsájtásokat.

Az oroszországi polgári célú űrkutatást és űripart ugyanakkor több kudarc is érte az utóbbi két hónapban.

Legutóbb, május 16-án egy Proton-M típusú orosz hordozórakéta zuhant le, amely egy mexikói távközlési műholdat állított volna Föld körüli pályára. A vizsgálatok szerint a harmadik fokozat hajtóművének leállása miatt vallott kudarcot az orosz Proton hordozórakéta, amely a rajta lévő mexikói műholddal együtt elégett a légkörben.

Április 28-án egy Szojuz-2.1a hordozórakéta nem tudta a kijelölt pályára állítani a Progressz M-27M teherűrhajót, amely a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szállított volna egyebek között üzemanyagot, oxigént. A hordozórakéta harmadik fokozatának hibája miatt nem jutott el a teherűrhajó az ISS-hez, sőt visszatért a Föld légkörébe, és a rakományával együtt megsemmisült.

A kudarc miatt május 26-ról júliusra halasztották a nemzetközi űrállomás újabb háromfős legénységének az elindítását. Előbb, biztonsági szempontokból egy újabb teherűrhajót bocsájtanak fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitler titkos delikáteszraktárát találhatták meg Szászországban

Az elraktározott élelmiszerekből és élvezeti szerekből nem maradt semmi, mert a területet… Tovább olvasom