Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Sérülten is működőképes robotot fejlesztettek ki kutatók

"Sérülten" is működőképes intelligens robotot fejlesztettek ki kutatók. A találmányról a Nature brit tudományos folyóirat legújabb számában jelent meg tanulmány.
"Szoftverünk megalkotásakor olyan robotokra gondoltunk, amelyek ellenséges körülmények – például a fukusimaihoz hasonló atomkatasztrófa - esetén is képesek a ítúlélésreí. Ha ilyen helyre küldünk robotokat, akkor is működniük kell, ha összetörnek – mondta Jean-Baptiste Mouret, a Pierre és Marie Curie Egyetem tanára, a tanulmány társszerzője.

Az állatok és az emberek gyorsan alkalmazkodnak a sérülésekhez. A kutyák három törött lábbal is képesek elkapni a frízbit. Az ember kificamodott bokával is megtalálja a módját, hogy járjon. A távoli vagy ellenséges környezetben – mint a világűr, az óceánok mélye vagy a katasztrófa sújtotta területek – létfontosságúvá vált robotok igen sérülékenyek.

A kutatók - az állatokból merítve ihletet – olyan szoftvert dolgoztak ki, amely a károsodás ellenére is képes elemezni a működési lehetőségeket, és kiegészítő megoldásokra irányítani az ily módon erősebbé, autonómabbakká és hatékonyabbá váló robotokat.

A kutatók egy olyan, 50 centiméter széles, hat lábon járó roboton mutatták be fejlesztésüket, amely öt különböző károsodást szenvedett el (egyebek mellett eltörött vagy hiányzott a lába), továbbá egy olyan robotkarral, amelynek az "ízületei" tizennégy különböző módon törtek el.

Ha a robot megrongálódik, a szoftver teszteket végeztet vele, amelyek segítségével megtalálja a pótlólagos viselkedést, amellyel a rongálódások ellenére cselekvőképes marad – magyarázta Jean-Baptiste Mouret.

Sérül lábbal is mozog
Sérül lábbal is mozog

"A robot minden lehetséges megoldást kikísérletez. Ha valamelyik nem működik, intelligenciája révén képes azt a megoldást kizárni, és másikat keresni" – mondta Antoine Cully, a Pierre és Marie Curie Egyetem kutatója, a tanulmány másik társszerzője, aki szerint "meglepő látvány, amint egy sérült és sánta robot két perc múlva hatékonyan működik".

"Földrengések után szívesen küldenének a helyszínre robotokat, de a mentők nem szívesen nyújtanak segítséget összetört robotoknak. A sérültekre kell összpontosítaniuk" – mondta Jean-Baptiste Mouret.

Jeff Clune, a Wyomingi Egyetem kutatója, a tanulmány harmadik társszerzője szerint a felfedezésnek köszönhetően olyan személyi segítő robotok kifejlesztése is nyereségessé válik, amelyek akkor is működőképesek, ha valami elromlik bennük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kísérleti csimpánzok szabadságáért pereskedik egy állatvédő szervezet

Arra hivatkoznak, hogy tudatos lényekről van szó, amelyeket a rabszolgasághoz vagy a börtönhöz… Tovább olvasom