Kisalföld logö

2017. 04. 26. szerda - Ervin 12°C | 21°C Még több cikk.

Restaurálják Gyulai Sámuel olasz szökőkútját

Az olaszul Gyulai-kútnak nevezett műemlék Gorizia városközpontjában a Giuseppe Verdi olasz zeneszerzőről elnevezett korzón található parkban áll.
Megkezdődött a Gyulai Sámuel magyar gróf által adományozott szökőkút helyreállítása a mai olasz-szlovén határnál levő Gorizia városában - jelentette hétfőn a Messaggero Veneto olasz napilap goriziai kiadása.

Első fázisban a szökőkutat övező padlózatot restaurálják, ezt a kút helyreállítása követi.

A szökőkutat 1877-ben Gyulai Sámuel marosnémeti és nádaskai gróf adományozta az akkor még osztrák városnak számító Goriziának.

A Budán született magyar gróf katonái pályát futott be az osztrák-magyar császári-királyi hadseregben. Többek között Radetzky tábornok oldalán részt vett az 1866-os custozzai csatában is, amelyben az osztrák császári csapatok vereséget mértek az olasz királyi hadseregre.

Fotó: Benda Iván
Fotó: Benda Iván
 
Nem sokkal később nyugdíjba vonult, és Goriziában telepedett le, amely a századvégen az "osztrák Nizzának" számított.

Gyulai Sámuel a delfinek és puttók alakjaival díszített bronz szökőkutat Rudolf Kitschelt bécsi ötvösmester műhelyében rendelte meg, innen szállították Goriziába. Gyulait a város szépségét növelő kútért cserébe Gorizia díszpolgárának választották.

A szökőkút a második világháború után Gorizia olasz városházának kertjébe került, innen 2001-ben állították vissza eredeti helyére, a városi parkba.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú telet jósolt a pennsylvaniai mormota

Rossz hírt osztott meg rajongóival vasárnap Punxsutawney Phil: további hat hétnyi zord telet jósolt… Tovább olvasom