Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Rejtélyes rádiójelet fogtak a csillagászok

A néhány tized másodperces jel forrása lehet egy fekete lyuk is, a kutatók szerint azonban nem kizárható, hogy a Földtől messze létező idegen civilizációból érkezett.
Titokzatos rádiójelet fogtak el egy nemzetközi csapat tagjaiként dolgozó csillagászok, amely akár fekete lyukból vagy összeolvadó neutroncsillagokból is származhat, de az sem kizárt, hogy egy földönkívüli civilizáció üzenetét hordozza - írja a The Telegraph.

Ezek a gyors és szaggatott rádiójelek másodpercek töredékéig tartanak, és egy olyan forrásból származnak, amelyik a feltételezések szerint több energiát bocsát ki egy ilyen jel keletkezésekor, mint a napunk egy egész nap alatt.

Az első ilyet 2007-ben érzékelték a műszerek, azonban most először sikerült élőben elcsípni. Az, hogy mi okozhatja a jelet, vita tárgyát képezi az csillagászok körében.

Az először rögzített felvételeken észlelt rádiójel élőben való elfogására tizenkét teleszkóp figyelt, Ausztráliában, a Kanári-szigeteken, Chilében, Németországban, a Hawaii-szigeteken és Indiában.

A tudósok szerint az, hogy nem láttak semmiféle fényt, amelyet a forrásaként tudtak volna beazonosítani, kizárja azt, hogy gammasugár legyen, amelyet felrobbanó csillagok vagy szupernóvák bocsátanak ki.

Daniele Malesani, a  Koppenhágai Egyetem kutatója elmondta, a legtöbb elmélet szerint valamilyen nagy tömegű objektum bocsáthatta ki a jelet, mint egy neutroncsillag, egy fekete lyuk, vagy akár olyan összeütközések is állhatnak a hátterében, amelyek a csillagok között mennek végbe.

A jelzéseket vizsgálva a kutatók azt állapították meg, hogy a jel a Tejútrendszeren kívülről származik, és mintegy 5,5 milliárd fényévnyi távolságról érkezett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már dolgoznak a láthatatlanná tévő köpenyen

A köpeny a tervek szerint a tárgyakat tökéletesen elrejtené a mágnesesség elől. Tovább olvasom