Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Rakománnyal teli ókori római hajóra bukkantak Szardínia partjainál

A Szardínia északi végén fekvő Gallura parti vizei őrizték mintegy 1700 éven át a kiváló állapotban megmaradt érintetlen, rakománnyal teli hajót.
Érintetlen, rakománnyal teli ókori római hajó maradványaira bukkant Szardínia szigetének északi partjainál az olasz rendőrség.

A Szardínia északi végén fekvő Gallura parti vizei őrizték mintegy 1700 éven át a kiváló állapotban megmaradt hajót. A 18 méter hosszú, hét méter széles vízi jármű mintegy ötven méter mélyen fekszik a Tirrén-tenger fenekén. A vízi növényzet teljesen benőtte, de a szardíniai régészeti hatóság kutatóinak első tenger alatti vizsgálatai szerint a hajó más kárt nem szenvedett el.


Épsége miatt rendkívüli régészeti leletnek számít. Majdnem függőlegesen merült a víz mélyére, mégsem hajóroncsról van szó, és rakománya is az eredeti helyén maradt, nem mozdult el, nem szóródott szét a tengerfenéken és nem veszett el, miként számos más ókori hajón szállított áruval megtörtént.

A hajó téglát szállított, amelyet a római császárkorra datálnak. A feltételezések szerint egy Róma környéki téglagyárból vitt árut Nyugat-Szardíniába vagy Spanyolországba.

A régészeti kincsek valószínűleg a tenger fenekén maradnak, mivel felszínre hozataluk károkat okozna a hajóban és a leletben.

Gallura vizei nem ezt az egyetlen hajót őrizték meg: a közeli Olbia régészeti múzeumában 24 római kori bárka maradványai láthatók. Olbia városa a korszak fontos kereskedelmi kikötője volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghosszabbították a Rosetta űrszonda küldetését

2016 szeptember végéig meghosszabbítják a Rosetta űrszonda küldetését – jelentette be kedden… Tovább olvasom