Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Pszichiátriai ágyak és az öngyilkosság

Október 10-e a lelki egészség világnapja – ennek alkalmából újra felszínre kerülnek olyan kérdések, mint például az, hogy mennyire függ össze a magas öngyilkossági arány a magyar pszichiátria helyzetével.
Számos döntéshozó gondolja úgy, hogy a népesség lelki egészségének javításához a kulcsot a pszichiátria fejlesztése jelenti, és a jobb lelki egészséghez vagy a hatékonyabb prevencióhoz vezető út a pszichiátriai programok erőteljesebb finanszírozásán keresztül vezet. A legfőbb probléma az, hogy ez alapvetően téves kiindulópont – mutat rá az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, az a civil szervezet, amely közel két évtizede küzd a pszichiátriai visszaélések ellen.

A mai pszichiátria ugyanis, bármennyi pénz vagy eszköz álljon is rendelkezésükre, nem képes helyreállítani az emberek lelki egészségét. Ez azonban nem pusztán az alapítvány véleménye; erről sok esetben nyilatkoztak már vezető pszichiáterek, így például a Pszichiátriai Világszövetség elnöke, dr. Norman Sartorius 1994-ben: „Az az idő, amikor a pszichiáterek úgy gondolták, hogy képesek meggyógyítani a mentális betegeket, elmúlt. A jövőben a mentális betegeknek meg kell tanulniuk együtt élni a betegségükkel."

Dr. Rex Cowdry pszichiáter, az USA Országos Mentális Egészségügyi Intézetének igazgatója 1995-ben elismerte: „Nem ismerjük az okokat [a mentális betegségekét]. Még nincsenek módszereink arra, hogy »meggyógyítsuk« ezeket a betegségeket." Ez alól Magyarország sem kivétel, az OPNI korábbi főigazgatója, Veér András ezt írta: „Mindaddig tehát, amíg nem ismerjük az elmebetegségek valódi okait, az ellenük való védekezés sem lehetséges." A hasonló pszichiátriai nyilatkozatok listáját még hosszan lehetne folytatni.

Bár a pszichiáterek a nyilvánosság előtt igyekeznek hangsúlyozni, hogy Magyarországon a pszichiátriai ágyak számának csökkenése miatt magas az öngyilkosságok száma, a saját maguk által hivatkozott statisztikai adatok azt mutatják, hogy a pszichiátriai ágyszám csökkenésével együtt az öngyilkosságok száma is régóta csökken. Aligha lehet tehát a pszichiátriai ágyak számának csökkenésével magyarázni a lakosság mentális állapotát.

Ha a pszichiátriai kezelés helyre tudná állítani az emberek lelki egészségét, a kezelés nem jelentene stigmát – hiszen a páciensek valóban gyógyultan hagyhatnák el a pszichiátriai osztályokat. A pszichiátriai kezelések stigmatizáló volta árulkodik legjobban e módszerek működésképtelenségéről.

Dicséretes minden törekvés, amely a társadalom lelki egészségének javítására törekszik, és nagy a szükség egy olyan ellátórendszerre, amely segítséget nyújt a mentális problémákkal küzdő embereknek, ez azonban nem a mai pszichiátria programjaiban keresendő. Nem egy példa van viszont a világon olyan intézetekre, ahol a mentális zavaroktól szenvedő embereket pszichiátriai szerek mellőzésével, humánus módon, működőképes módszerekkel kezelték. Ezek azok a módok, amelyek bevezetésével nagyban csökkenteni lehet az egészségügy költségeit és a rászorulók lelki egészségét javítani lehet.

Olvasóink írták

  • 1. oxana 2013. október 07. 16:10
    „Sajnos egyre több lesz az emberek száma, akik mentális problémával küzdenek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudta? - Érdekességek a Nobel-díj történetéből

A hétfőn kezdődő héten jelentik be a Nobel-díjak idei kitüntetettjeinek nevét. Tovább olvasom