Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Porszökőkút keletkezését figyelte meg az üstökösön a Rosetta

A tudósok először lehettek szemtanúi egy porszökőkút keletkezésének egy üstökösön. Ez segíti majd őket, hogy megfejtsék az üstökös eddig nem teljesen értett aktivitását.
Először lehettek tudósok szemtanúi egy porszökőkút keletkezésének egy üstökösön a Rosetta űrszonda műszereinek segítségével - közölte a Naprendszerkutató Max-Planck Intézet és a Német Űrügynökség (DLR).

A 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstököst követő Rosetta fedélzetén lévő Osiris kamerarendszer március közepén rögzítette a porsugarat, amikor az űrszonda mintegy 75 kilométer távolságra volt az üstököstől

"Először sikerült közvetlenül megfigyelni egy új porsugár születésének pillanatát. Ez a megfigyelés segíteni fog minket abban, hogy megfejtsük az üstökös eddig nem teljesen értett aktivitását" - hangsúlyozta Ekkehard Kührt üstököskutató, aki a Német Űrügynökség részéről a Rosetta-missziót vezeti.

A felvétel különlegessége, hogy a porszökőkút az üstökös árnyékos oldalán keletkezett. Az üstökös napos oldalán rendszeresen lövellnek port ilyen szökőkutak a világűrbe.

Az elkövetkező hetekben a 67P/Csurjumov-Geraszimeko üstökös aktivitása folyamatosan erősödik. Amint közeledik a Naphoz, felülete felhevül, úgyhogy egyre több gázt lövell a világűrbe, amely magával ragadja a port. Az üstökösök általában nem porból, hanem gázból "termelnek" többet. Az égitest akkor lesz a legaktívabb, amikor eléri a perihéliumot, vagyis pályájának a Naphoz legközelebb eső pontját. Négy hónap múlva, augusztus közepén kerül legközelebb a Naphoz, de már az üstökös csóvája most körülöleli. Napos oldalán már egészen jól felismerhető a por szökése.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Rosetta egy "folyamatosan működő porszökőkutat" rögzített, vagy csak egy rövid idejű kitörést.

A Rosetta-misszió az ESA legnagyobb projektje, ennek révén a tudósok bepillanthatnak a 4,6 milliárd éves Naprendszer kezdeteibe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Muppeth Show figurára hasonlító békát fedeztek fel

Costa Ricában fedeztek fel egy új békafajt, ami nagyon hasonlít a Muppet Show Kermit nevű… Tovább olvasom