Kisalföld logö

2018. 09. 18. kedd - Diána 16°C | 26°C Még több cikk.

Ötmilliárd éves galaxist fedeztek fel ausztrál csillagászok

Az újonnan felfedezett csillagváros alig valamivel a Naprendszer előtt keletkezett.
A kutatók az Ausztrália nyugati részén kiépített nagyszabású rádiótávcső-rendszer, az ASKAP (Australian Square Kilometer Array Pathfinder/Ausztrál Négyzetkilométeres Hálózati Helykereső) segítségével végezték a megfigyeléseket, így észlelték a kozmikus rádióhullám-nyalábot, amely az Oltár (Ara) csillagkép irányából, a PKS B1740-517 katalógusjelű galaxis felől érkezett.

"Ezeket a rádióhullámokat a kozmikus +háttérzaj+ miatt képtelenek érzékelni más obszervatóriumok, ám az ASKAP tisztán vette az +adást+. Ez azt jelenti, hogy a berendezés segítségével olyan galaxisokat fedezhetünk fel, amelyek észlelésére más teleszkópok képtelenek" - emelte ki a kutatásokat irányító James Allison, az ausztrál tudományos akadémia, a CSIRO csillagásza.

Elaine Sadler asztrofizikus, a Sydney-i Egyetem tanára a team további kutatási terveit ismertetve elmondta, hogy az 5-8 milliárd éves galaxisokra "vadásznak" majd. E galaxisok vizsgálatával a tudósok azt remélik megfejteni, hogy tízmilliárd évvel ezelőtt miért zajlott a mainál tízszer gyorsabban a csillagképződés folyamata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra feltűnt Migaloo, a híres fehér bálna

A ritka tengeri emlős ezúttal az Új-Zéland két szigetét elválasztó Cook-szorosban bukkant fel. Tovább olvasom