Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Összeragasztott tojásból kelt ki a ritka papagáj

A nagyon ritka és kihalás fenyegette kakapó (bagolypapagáj) törött tojását egy vadőr találta és ragasztotta meg. A fiókát jelenleg inkubátorban tartják és megfigyelik.
Ragasztóval megjavított tojásból kelt ki a nagyon ritka és kihalás fenyegette kakapó (bagolypapagáj) egy példánya Új-Zélandon.

Bár a tojás törött volt, a fióka szerencsésen kikelt. A Lisa One nevű kismadárral 125-re nőtt az éjszaka aktív, repülésre képtelen faj egyedszáma - közölték hétfőn a környezetvédelmi hatóságok. A kakapó csak Új-Zélandon honos.

Jo Ledington vadőr a Codfish-szigeten az elmúlt héten találta a törött tojást, amelynek benyomódott héját óvatosan megragasztotta. A fióka pénteken bújt ki a tojásból, jelenleg inkubátorban tartják megfigyelés alatt.

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

Az állatot kézzel etetik. Néhány hét múlva gondozói megállapíthatják anemét is.

A bagolypapagáj (Strigops habroptilus) röpképtelen, kellemetlen szagú éjszakai madár, többnyire fák gyökerei közötti üregekben él. Testtömege maximum 3,5 kg, testhossza 50-60 centiméter, s a hím nagyobb, mint a tojó. A tollazata sárga-barna-zöld, vagyis terepszínű. Nagy csőre szaruszínű, lába szürke. Bogyókkal, hajtásokkal táplálkozik, de néha rovarokat, gyíkot is elfog. Szeme körül a tollak körben helyezkednek el, ezért is emlékeztet bagolyra.

 
Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

A kakapóról korábban úgy tudták, hogy kipusztították a behurcolt emlős ragadozók - kutyák, patkányok, menyétek, görények, amelyekkel szemben teljesen védtelen volt - és a vadászok, de 1976-ban véletlenül találtak néhány egyedet a Stewart-szigeten.

Az új-zélandi természetvédelmi hatóság azóta hatalmas energiát fektet a tenyészprogramba. A kakapók általában nem túl szaporák: a nőstények hatéves korukban, a hímek ötévesen válnak ivaréretté, és a tojók csak 2-4 évente költenek, akkor is csupán 2-4 tojást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az erdei fenyők illata enyhítheti a klímaváltozás hatásait

Az erdei fenyők erőteljes illata enyhítheti a klímaváltozás hatásait - állapították meg amerikai és… Tovább olvasom