Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Ősi DNS elemzésével vázolták fel a vadló háziasításának útját

Ősi DNS elemzésével vázolta fel a vadló háziasításának útját egy nemzetközi kutatócsoport: azonosították azokat a génváltozásokat, amelyek a mai lovak gyorsaságával, teherbírásával, barátságos természetével függnek össze.
A háziasítást 125 gén tette lehetővé - olvasható az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányban.

A gének a vázizomzattal, egyensúllyal, koordinációval és a szívizomzattal álltak kapcsolatban, és olyan vonzó tulajdonságokat eredményeztek, hogy az állattartók ezek alapján választották ki tenyésztésre a lovakat.

Így születtek kocsihúzó, igás- és versenylovak nemzedékei - mondta Ludovic Orlando, a dán Természettudományi Múzeum munkatársa.

A lovak agyi génjei is szelekción mentek keresztül. A társas viselkedéssel, tanulással, a félelem kezelésével és a barátságos természettel kapcsolatos génvariációkból sokkal többet találtak a háziasított paripákban.

A ló megszelídítésének genetikai kutatása azért váratott magára ennyi ideig, mert nem maradtak fenn az ősi lovak mai vad utódai. Ha ugyanis összehasonlítják a ma tenyésztett vagy termesztett fajokat vad rokonaikkal, kiderül, hogyan zajlott a rizs, a paradicsom nemesítése vagy a kutya háziasítása.

Mivel vadlovak már nem élnek, a kutatók 29 darab, 16 ezer-43 ezer éves lócsont DNS-ét elemezték, Szibéria tartósan fagyott talaja őrizte meg őket. Az eredményeket összehasonlították öt ma élő lófajta génjeivel.

A mai lovak sok génje nem létezett az ősi paripáknál, egyik ilyen a rövid távon gyorsaságot biztosító gén.

A ló háziasítása korábbi tanulmányok alapján Eurázsia széljárta pusztáin történhetett 5500 évvel ezelőtt, és óriási szerepet játszott a civilizáció fejlődésében.

A gyaloglásnál gyorsabb lovaglás forradalmasította a kereskedelmet, a hadviselést, a népek és az eszmék vándorlását, lehetővé tette földrésznyi birodalmak születését, mint amilyen a 2500 évvel ezelőtt a mai Irán területéről induló szkíta birodalom volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélegezhető marsi levegőt előállító gépet terveztek

Ausztrál egyetemisták a Mars One kezdeményezés versenyének keretében olyan technológiát terveztek,… Tovább olvasom