Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Orvosok is igazolták: az iskola unalmas

Szászország iskoláiban a gyerekek unalmasnak és örömtelennek élik meg a tanítást - derítették ki az Ulmi Egyetem agykutatói.


A jó tanuláshoz ugyanakkor elengedhetetlenül fontos az önállóság, az öröm, a szociális kötődés és a testmozgás - közölte az eredményekről Manfred Spitzer, az egyetem kutatója a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint (www.welt.de).

A vizsgálat során 2009 elejétől kezdve két éven át 957 gyermeket kérdeztek ki és figyeltek meg, egyebek között mérték a szívritmusukat. A felmérésbe a szülőket, a tanárokat és a nevelőket is bevonták.
A vizsgálat kimutatta, hogy míg az óvodában és az általános iskolában még gőzerővel együttműködnek a gyerekek, a középiskolában egyre inkább csökken tanulási kedvük. Az unalom tanévről tanévre fokozódik, pedig a gimnáziumban éppoly fontos az öröm a tanulásban, mint az óvodában. Kiderült az is, hogy hiányzik a testmozgás: a gyerekek általában délelőtt intenzíven tanulnak, ilyenkor csekély a lehetőség testmozgásra, holott jót tenne minden reggel egy fél óra gyakorlat.
Spitzer szerint elsősorban a tanárokon múlik a dolog. A teljesítési kényszerből kifolyólag leginkább a tananyagra koncentrálnak, közben szem elől veszítik a gyerekeket.

Az agykutató ezen kívül a kis iskolák mellett szállt síkra: ha ugyanis mindenki mindenkit ismer, kevésbé hajlamosak a gyerekek például rongálásra.

Olvasóink írták

  • 3. accelerator 2011. június 02. 20:09
    „Végeztem egy majd 20 éves tartós tesztet, és tényleg unalmas.... :)”
  • 2. Lárika 2011. június 02. 15:17
    „Úgy tudom, az iskola nem a szórakozást szolgáló intézmény. De mindnyájan túléltük. Igaz, mi még ráértünk tanulni, nem volt számítógépünk és mobiltelefonunk. :-)”
  • 1. Madarász 2011. június 02. 12:34
    „Pár év múlva azt is igazolják nekik, hogy a munka unalmas?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az arcfelismerésért felelős agyi hálózatot írták le amerikai kutatók

Agyunk minden találkozáskor gond nélkül azonosítja az általunk már ismert emberek arcát. Tovább olvasom