Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Ókori családi tragédia áldozatait tárták fel Cipruson

Huszonnégy évszázaddal ezelőtti családi tragédia áldozatait tárták fel Cipruson amerikai régészek, akik Kourion városállam területén végeznek ásatásokat.
A Ciprusi Régészeti Hivatal közleménye szerint a feltárások során két felnőtt, egy tinédzser, valamint egy kisgyermek földi maradványai kerültek napvilágra, akik a Kr.e. 4. században a várost leromboló nagy erejű földrengés során vesztették életüket. A leletek tanúsága szerint a családtagok a házon kívül próbáltak menedéket találni, s összebújtak egymást védelmezve: a kisgyermeket az egyik felnőtt jobb karjával átölelve igyekezett megóvni. A leomló falak óriáskövei azonban halálra zúzták a menekülőket.

A család tehetős lehetett, erről árulkodik a kétszintes lakóépület igényes kivitelezése - a ház alabástrompadlózata, a falak márványburkolata, valamint drága lakberendezési tárgyak sokasága. A leletek között szerepel egy "termetes" márványváza, valamint egy nagyméretű üvegtál, amelyhez hasonlók Egyiptomban, a kopt temetőkben kerülnek napvilágra . A régészek feltártak sok gazdagon díszített üveg- valamint kerámiaedény-töredéket is, ezek segítségével sikerült meghatározni a földrengés dátumát, amely a Kr.e. 4. század közepén pusztította el a várost. A datálás pontosságát alátámasztja a helyszínen feltárt pénzérmék vizsgálata is.

A földrengést követően újjáépítették a Ciprus déli partvidékét uraló várost, amely a Római Birodalom idején fontos kereskedelmi és kulturális központtá vált. Itt épült az antik világ egyik legpompázatosabb színháza, s az idelátogatókat ámulatba ejti az ókori mozaikok szépsége, a római fürdők fejlett vízvezetékrendszere is. Kr.e. 15-ben a várost újból lerombolta az a földrengés, amely a szakértők szerint az egyik legpusztítóbb volt a sziget történetében.

Nyitóképünk illusztráció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csillagközi térből származó szemcséket foghatott be a Stardust

Az előzetes elemzés rávilágított, hogy a részecskék különböznek egymástól méretüket, szerkezetüket,… Tovább olvasom