Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Nincs remény az ISON számára, porrá lett az üstökös

Az égitestet két amatőr orosz csillagász fedezte fel tavaly. Tudósok szerint az ISON csütörtökön, a Napkoronán áthaladva töredezett darabokra.
Nem maradt remény az ISON túlélésére tudósok szerint, az üstökös porrá lett, utolsó jelei is elhalványulnak.

"Az ISON már nem több egy porfelhőnél" - írta az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által támogatott SpaceWeather.com portálon Tony Phillips csillagász, aki szerint tapasztalt fotósoknak talán sikerülhet még lencsevégre kapniuk az üstökös halványuló szellemét a pirkadat előtti égbolton december első napjaiban, de puszta szemmel erre már nem lesz esély.

Tudósok szerint az ISON csütörtökön, a Napkoronán áthaladva töredezett darabokra. Kozmikus vándorútjának legközelebbi pontján az üstökös 1,2 millió kilométerre járt a Nap felszínétől, vagyis csillagászati mértékkel mérve gyakorlatilag súrolta azt. A találkozás azonban végzetesnek bizonyult az égitestnek, amely Phillips szerint csak "korábbi önmaga maradványaként" bukkant elő a csillag mögül.

Forrás: Spaceweather.com/Michael Jäger
Forrás: Spaceweather.com/Michael Jäger

Csillagászok még napokig kapaszkodtak a halvány reménybe, hogy az üstökös magja esetleg túlélte a kalandot és felragyog, de hétfőre már úgy tűnt, a találkozás végzetes volt az ISON számára.

"Az üstökös egyedülálló örökséget hagy maga után az asztronómusok számára" - vélekedett Karl Battams asztrofizikus, aki rámutatott: az ISON sorsa világszerte nagy érdeklődést váltott ki.

Az égitestet két amatőr orosz csillagász fedezte fel tavaly. Az üstökösöknek az a családja, amelyből az ISON is származik, a Nap-Föld távolság sok ezerszeresére, félúton a következő csillag irányában fekvő Oort-felhőből való. Számítógépes modellek azt mutatják, hogy az ISON 5,5 millió éve indult kozmikus vándorútjára a Naprendszer pereméről annak központja felé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagykopányi ikerdömping: belterjes házasságok állnak a háttérben?

A magyar-ukrán határtól 30 kilométerre fekvő faluban eddig 58 ikerpár született, a helybeliek szerint a "csodatevő" forrásvíz miatt. Tovább olvasom