Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Nem teljesít jól a NASA aszteroidavadász programja

A NASA becslései szerint ez idáig a 140 méter és annál nagyobb átmérőjű aszteroidák mindössze 10 százalékát sikerült észlelni.
Nem teljesít jól az amerikai űrkutatási hivatalnak (NASA) a Földre esetlegesen veszélyt jelentő aszteroidákat kereső programja - állítja jelentésében Paul Martin, a NASA belső főellenőre, aki jóval szervezettebb, hatékonyabban irányított és nagyobb létszámmal működő projektet szorgalmaz.

"A NASA becslései szerint ez idáig a 140 méter és annál nagyobb átmérőjű aszteroidák mindössze 10 százalékát sikerült észlelni" - írta a főellenőr a 32 oldalas jelentésben, amely a hivatal földközeli objektumok (NEO) azonosítására és az általuk jelentett veszély csillapítására irányuló erőfeszítéseit vizsgálta. "Figyelembe véve a munkálatok jelenlegi ütemét és forrásait, a NASA kijelentheti, hogy 2020-ig nem fogja tudni azonosítani ezen földközeli objektumok célként kitűzött 90 százalékát".

Történik mindez annak ellenére, hogy a Földre esetlegesen veszélyt jelentő aszteroidák és üstökösök észlelését célzó program éves költségvetése tízszeresére nőtt az elmúlt öt évben: míg 2009-ben 4 millió dollárt kaptak, addig 2014-ben már 40 millió dollárból gazdálkodhatnak a programban részt vevő kutatók.

A NASA mostanra nagyjából 95 százalékát azonosította a leghatalmasabb és a bolygóra nézve legnagyobb fenyegetést jelentő földközeli objektumoknak, amelyeknek átmérője egy kilométer vagy annál is több. Nagyjából 66 millió évvel ezelőtt egy 10 kilométer átmérőjű kisbolygó csapódott a mexikói Yucatán-félszigetbe (Chicxulub-kráter), katasztrofális események sorozatát elindítva, ami végül a bolygó egyik legsúlyosabb tömeges kihalásához vezetett.

Tavaly februárban egy nagyjából 18 méter átmérőjű meteoritdarab robbant fel Közép-Oroszország felett: a robbanás következtében betörtek az ablakok, megrongálódtak az épületek és több mint ezer embert sebesítettek meg a repülő töredékek. "A közelmúltbeli kutatások azt sugallják, hogy a Cseljabinszkihoz hasonló esetek 30-40 évenként fordulnak elő" - írta Martin, hozzátéve, hogy a becsapódások többségére az óceánban, nem pedig lakott területeken kell számítani.

1998 óta a NASA nagyjából 100 millió dollárt költött a potenciálian fenyegetést jelentő űrszomszédok felkutatását, kiértékelését és "lecsillapítását" célzó programokra. Idén júliusig bezárólag a hivatal 11 230 földközeli objektumot fedezett fel, ezek közül 862-t a legnagyobb aszteroidák közé soroltak a kutatók.

Martin több javaslatot is megfogalmazott jelentésében az aszteroidavadász program felvirágoztatására, köztük a dolgozók létszámának legalább 4-6 fővel való megemelését, más amerikai és nemzetközi ügynökségekkel, valamint magánkézben lévő szervezetekkel való együttműködést.

John Grunsfeld, a NASA tudományos részlegének társvezetője szerint 2015 szeptember 1-jére várható az új NEO-program.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így fest ma a Lipótmezei Elmegyógyintézet - fotók, videó

Az O.P.N.I. 2007-ig az első számú pszichiátriai központként működött az országban, amikor is egy tollvonással megszüntették, a betegeket szélnek eresztették. Tovább olvasom