Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Nem mindegy mit reggelizik egy bíró

A büntetésüket töltő elítéltek csak reménykedhetnek abban, hogy fellebbezési kérelmükről a nap elején, vagy közvetlenül étkezés után döntenek a bírók - izraeli és amerikai kutatók szerint ugyanis ezek a körülmények többnyire a kérelmező számára pozitív döntést idéznek elő.
 
A kutatók szerint a bírók egy sor határozat után "belefáradnak" a döntéshozatalba, és inkább a status quo fenntartására törekednek - esetükben ez a kérelem elutasítását, az elítélt számára pedig a börtönbüntetés folytatását jelenti.

A negevi Ben Gurion Egyetemen dolgozó Sai Danziger és csapata több mint 1100 bírói döntést elemzett ki, amelyekkel többnyire elítéltek szabadlábra helyezésének kérelméről határoztak a bírók.

A tudósok azt vizsgálták, milyen összefüggés van a döntések kimenetele, a napszak valamint a két étkezési szünet - a reggeli és az ebéd - között.
A bírók a tárgyalási napokon átlagosan félórás tízóraiszünetet és egyórás ebédszünetet tartanak. Ezek három szakaszra osztják a napjukat.

A pozitív döntések száma mind a három szakaszon belül folyamatosan csökken, a 65 százalékos aránytól egyenesen a csaknem nulla százalékig. A szünetek után viszont gyorsan újra 65 százalékra ugrik a pozitív döntések aránya.

A tudósok vizsgálataik eredményeit a Proceedings című szaklapban mutatták be.

Már korábbi kutatásokból is kiderült, hogy az embereken sorozatos döntéshozatalt követően mentális fáradtság vesz erőt. Ennek hatására hajlamosak arra, hogy a még előttük álló döntéseket leegyszerűsítsék, és elfogadják, illetve változatlanul fenntartsák az éppen fennálló helyzetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidéken több a hűtlen pár

Vidéken tartósabbak a párkapcsolatok, ugyanakkor csapodárabbak a párok - erre jutott egy brit… Tovább olvasom