Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Műhold becsapódás: óceánba esett a satelit - Videó

Feltehetően a Csendes-óceánba zuhantak a kiszolgált amerikai műhold nagyobb darabjai. Videó

Vasárnap 0.28 - Feltehetően a Csendes-óceánba zuhantak a kiszolgált műhold darabjai

Feltehetően a Csendes-óceánba zuhantak a kiszolgált amerikai műhold nagyobb darabjai, jó messze az amerikai kontinens nyugati partjaitól - közölte szombaton az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik illetékese. Nick Johnson hangsúlyozta, mivel nem tudni pontosan, hogy a műhold hol hatolt be a Föld légkörébe, azt sem tudni pontosan, hol csapódtak be a darabjai.

Nem kizárt, hogy erre sohase derül fény - mondta Johnson. Korábban a NASA azt mondta, hogy a műhold szombat hajnalban Kanadától nyugatra, a Csendes-óceán felett hatolt át a Föld légkörén. Johnson hangsúlyozta, hogy a becsapódás után 11 órával sem érkeztek jelentések szárazföldre lehulló műholddarabokról, illetve arról, hogy bárki is talált volna ilyeneket. Az Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) távérzékelő műhold már 2005 óta nem üzemelt. 1991 szeptemberében a Discovery űrrepülőgép szállította a világűrbe és állította Föld körüli pályára. Az 10,7 méter hosszú, 4,5 méter széles és körülbelül 6 tonna tömegű amerikai tudományos műhold legnagyobb "visszatérő" darabja valószínűleg 136 kilogramm, az összes törmeléké pedig nagyjából 500 kilogramm tömegű. A többi eléghetett a légkörben.

17.45 - Kanadától nyugatra hatolt át az atmoszférán a lehulló műhold

A kiszolgált amerikai műhold szombat hajnalban Kanadától nyugatra, a Csendes-óceán felett hatolt át az atmoszférán - jelentette az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, valamint az amerikai légierő egyesített űrhadműveleti központja, de még nyolc órával a széttört darabok becsapódása után sem tudták megmondani, hogy ezek hol értek földet.

Egyelőre az sem tudott, hogy valóban földet értek-e, vagy tengerbe zuhantak. A NASA előzetes becslése szerint a darabok egy 800 kilométeres sávban csapódtak a talajnak, illetve víznek. "Mivel a becsapódás az óceán felett kezdődött, és nem érkezett jelentés arról, hogy a darabok bárkit eltaláltak volna, jó okunk van feltételezni, hogy senki sem sérült meg, de nem lehetünk bizonyosak" - mondta Steve Cole, az amerikai űrkutatási hivatal szóvivője.

A két amerikai intézmény szerint a műhold közép-európai idő szerint szombat reggel 5 óra 23 és 7 óra 9 perc között hullott le, ennél pontosabb időt nem tudnak megadni. Számos, meg nem erősített jelentés és videofelvétel került fel a lehulló törmelékekről a Twitter közösségi oldalra és az internetre. Ezek szerint a darabokat a kanadai Alberta tartomány felett látták a legtöbben.

Cole szóvivő szerint ez lehetséges, mert a műhold utoljára rögzített röppályájának egyik lehetséges végpontja Kanada területe volt. Az Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) távérzékelő műhold már 2005 óta nem üzemelt. 1991 szeptemberében a Discovery űrrepülőgép szállította a világűrbe és állította Föld körüli pályára. Az 10,7 méter hosszú, 4,5 méter széles és körülbelül 6 tonna tömegű amerikai tudományos műhold legnagyobb "visszatérő" darabja valószínűleg 136 kilogramm, az összes törmeléké pedig nagyjából 500 kilogramm tömegű. A többi eléghetett a légkörben.

12.00 - Nem érintenek lakott területet az amerikai műhold törmelékei

Szombat kora reggel, 5 és 7 óra között belépett a Csendes-óceán fölötti légtérbe a kiszolgált amerikai műhold 24 darabja; a törmelékek lakott területet vélhetően nem érintenek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel az Egyesült Államok űrkutatási hivatala, a NASA tájékoztatására hivatkozva.

A katasztrófavédelem folyamatosan tartotta a kapcsolatot a nemzetközi szervezetekkel. Az OKF már pénteki közleményében is hangsúlyozta, hogy Magyarországot nem fogják érinteni a NASA által felbocsátott, korábban a Föld felső légkörét kutató úgynevezett UARS-műhold törmelékei. A NASA közlése szerint a kiszolgált amerikai műhold szombat hajnalban hatolt át az atmoszférán, széttört darabjai pedig feltehetőleg Kanadában szóródtak szét. Okotoks annak a városnak a neve - a nyugat-kanadai Calgarytől délre - amely felett látták a lehulló törmeléket. Az UARS távérzékelő műhold már 2005 óta nem üzemelt. 1991 szeptemberében a Discovery űrrepülőgép szállította a világűrbe és állította Föld körüli pályára.

9.20 - Feltehetőleg a lehulló műhold darabjait látták Kanadában
A kiszolgált amerikai műhold szombat hajnalban áthatolt az atmoszférán, és széttört darabjai feltehetőleg Kanadában szóródtak szét a NASA szerint.A space.com így emlékezik a műholdról >>

A NASA jelentése >>

A NASA folyamatos tájékoztatója >>

Küldjön fotót!

Nézzen az égre, fotózzon és küldje el a képet az online@kisalfold.hu címre!
Elképzelhető, hogy kanadai twitterezők e darabokat látták, amikor törmelékek lehullásáról számoltak be. Okotoks annak a városnak a neve - a nyugat-kanadai Calgarytől délre - amely felett látták a lehulló törmelékeket. Az Európai Űrügynökség (ESA) szóvivője a németországi Darmstadtban közölte, hogy a szervezet számítása szerint a műhold közép-európai idő szerint 6 óra 20 perckor csapódott be, de az amerikai társhivatal ezt még nem erősítette meg. A becsapódási területről csak annyit tudott mondani a szóvivő, hogy nem Európában van, hanem valószínűleg Észak-Amerikában.

A NASA előzetes számításai szerint közép-európai idő szerint szombat hajnalban, 5 óra 45 perc és 6 óta 45 perc között kellett becsapódnia a szatellitnek, de az amerikai űrkutatási hivatal nem tudta meghatározni, hogy darabjai hol szóródhatnak szét. Az Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) távérzékelő műhold már 2005 óta nem üzemelt. 1991 szeptemberében a Discovery űrrepülőgép szállította a világűrbe és állította Föld körüli pályára.

Az 10,7 méter hosszú, 4,5 méter széles és körülbelül 6 tonna tömegű amerikai tudományos műhold legnagyobb "visszatérő" darabja valószínűleg 136 kilogramm, az összes törmeléké pedig nagyjából 500 kilogramm tömegű. A többi eléghetett a légkörben.

6.00 - Közép-európai idő szerint szombaton hajnalban, 5 óra 45 perc és 6 óta 45 perc között csapódik be a Földbe egy kiszolgált amerikai műhold.

Közép-európai idő szerint szombaton hajnalban, 5 óra 45 perc és 6 óta 45 perc között csapódik be a Földbe egy kiszolgált amerikai műhold az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) legfrissebb számításai szerint.

A NASA jelenti >>

A NASA továbbra sem tudja pontosan megmondani, hogy hol érnek földet azok a darabok, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy elégjenek a sűrű légkörben. A veszélyeztetett zónából azonban kikerült Kanada, így a NASA most arra számít, hogy a roncsok egy széles sávban - Afrikában és Ausztráliában, valamint a Csendes-, az Atlanti- és az Indiai-óceánon - szóródnak szét.

A koponyeg.hu beszámolója: a NASA legfrissebb közleménye szerint az UARS már csak 140 km-es magasságban kering. A várható becsapódás ideje az egyezményes idő szerint 3 és 7 óra között várható, ez magyarországi idő szerint 5, illetve 9 órát jelent. A NASA szerint ekkor A Csendes-óceán, Afrika, Ausztrália, az Atlanti-óceán hatalmas területei felett fog átsuhanni, így egyre csökken annak a veszélye, hogy lakott területet ér el a műhold, vagy annak maradványai.

A bizonytalanságot az okozza, hogy a sűrű légkörben változott a műhold sebessége és mozgása, gyakorlatilag kiszámíthatatlanná téve a becsapódás pontos idejének és helyszínének meghatározását. A NASA közép-európai idő szerint péntek este közölte, hogy megváltozott a műhold pályája, és lassabban ereszkedik.

Az űrben keringő tárgyakat figyelő más intézmények eltérő időpontot adtak meg. A tíz centiméteresnél nagyobb tárgyakat radarokon figyelő amerikai stratégiai parancsnokság arra számít, hogy szombaton, közép-európai idő szerint délután fél hatkor az Indiai-óceán felett lép be a sűrű légkörbe a műhold. Egy kaliforniai tudományos központ közép-európai idő szerint reggel hat órára teszi ezt az időpontot, de a számításainak három óra a hibahatára. Az Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) távérzékelő műhold már 2005 óta nem üzemel. A műholdat 1991 szeptemberében a Discovery űrrepülőgép szállította a világűrbe és állította Föld körüli pályára. Az 10,7 méter hosszú, 4,5 méter széles és körülbelül 6 tonna tömegű amerikai tudományos műhold legnagyobb "visszatérő" darabja várhatóan 136 kilogramm, az összes törmeléké pedig nagyjából 500 kilogramm tömegű lesz. A többi elég a légkörben.

A hatóságok azt is ajánlják, hogy senki ne menjen húsz méternél közelebb egy esetleges roncsdarabhoz, mert mérgező gázok szabadulhatnak fel belőle. A szakemberek azonban nem győzik hangsúlyozni: egy a 3200-hoz az esélye annak, hogy bárkit is megsebesítsen a becsapódó részelemek valamelyike. A műhold becsapódásáról szóló hírek élénken foglalkoztatják az amerikai közvéleményt, amiről a közösségi hálózatok gyakran humoros bejegyzései is tanúskodnak. A The New York Times című napilap idézte egy baltimore-i rabbi bejegyzését a Facebookról: "Nagyobb az esélyem arra, hogy eltalál a műhold egyik darabja, mint arra, hogy telitalálatot érjek el a lottón."

A műhold feladata a földi felsőlégkör összetételének és a Napból érkező ultraibolya és látható fénysugárzásnak, valamint az ózonrétegnek a vizsgálata volt. A műhold küldetésének időtartamát a tervezők három évben adták meg, de hat műszere egészen 2005-ig működőképes maradt, így a tervezett három évből 14 év és 91 nap lett. Miután befejezte tudományos küldetését a 600 kilométeres magasságban lévő munkapályájáról, jóval alacsonyabb parkolópályára szállították le, és a végszakaszban 205-225 kilométeres magasságban keringett a Föld sűrű légkörébe belépni készülő műhold.

Műhold becsapódás: Olaszországban esik le - Küldjön fotót

Az olasz polgári védelem arra kérte pénteken Észak-Olaszország lakóit, hogy az éjjel lehetőleg zárkózzanak be a lakásukba, mert megnőtt az esélye, hogy erre a területre zuhannak le egy műhold roncsai.

Az érintett - Piemonttól Friuli–Venezia Giulia régióig terjedő - terület lakosainak azt ajánlják, hogy ne menjenek ki a szabadba, és a házakon belül is maradjanak az alsó szinteken, a tartófalak közelében.

A tudományos-technikai bizottság becslése szerint csütörtök estétől péntek délre a 0,6 százalékról 1,5 százalékra emelkedett annak az esélye, hogy egy vagy több darab észak-olasz területen csapódik be.
Az 10,7 méter hosszú, 4,5 méter széles és körülbelül 6 tonna tömegű UARS kiszolgált amerikai tudományos műhold legnagyobb "visszatérő" darabja várhatóan 136 kilogramm, az összes törmeléké pedig nagyjából 500 kilogramm tömegű lesz. A többi elég a légkörben.

A hatóságok azt is ajánlják, hogy ne menjen húsz méternél közelebbre, ha valaki ilyen roncsdarabra bukkan, mert mérgező gázok szabadulhatnak fel belőle.Az amerikai űrkutatási hivatal a hét elején figyelmeztetett arra, hogy a kisebb autóbusz nagyságú műhold darabjai valószínűleg szeptember 22. és 24. között becsapódnak bolygónk felszínébe, de nem tudni pontosan hol és mikor. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni: egy a 3200-hoz az esélye annak, hogy bárkit is megsebesítsen a becsapódó részelemek valamelyike. .

Korábban

Nézzen péntek este az égre, fotózzon és küldje el a képet az online@kisalfold.hu címre!
Egyes számítások szerint Magyarországról 21:35 perc körül lehet megfigyelni a nyugati égbolton majd a műhold zuhanását, az sem kizárt, hogy az ország felett hullik a műhold darabjaira - ez nagy fényjelenséggel járna. A NASA még mindig nem adott ki közleményt - írta a köpönyeg.hu

A NASA jelenti >>

Előzmények

Már lehet látni a műholdat >>

Műhold becsapódás részletei >>

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. elemér 2011. szeptember 25. 20:11
  „45. h.sz. SC 2011
  Bamboleo-bambolea = Ne keverd a szezont és a fazont.;))”
 • 47. elemér 2011. szeptember 25. 16:59
  „Jó pénzt kap akit meghiv a TV és elöadást vagy beszámolót tart, mit látott. Talán még könyvet is ir, meg Hollywood film. Ez sokkal könnyeb mint pénzt keresni a net-n.;))”
 • 46. elemér 2011. szeptember 25. 16:20
  „Johnson aszongya (NASA), hogy helybeli riporter átverte a világot, mert semilyen bizonyiték nincs arra hogy OKOTOKS, Albertta-Kanadában bármi is hullott. Felrakott egy videot és egy állitolagos professzor társaságában rádión, meg Twitter terjesztette a hireket. Egész világ kiváncsi volt és hivogatták telefonon.
  http://tinyurl.com/3cxzrjo

  "Elképzelhető, hogy kanadai twitterezők e darabokat látták, amikor törmelékek lehullásáról számoltak be. Okotoks annak a városnak a neve - a nyugat-kanadai Calgarytől délre - amely felett látták a lehulló törmelékeket."”
 • 45. SC 2011. szeptember 25. 11:50
  „"20,000 meteorit van a világürben. Ezeket könnyü összetéveszteni a 26 hulladékkal, amit feltételeznek hogy földre érhetett"
  Ha már veszed a fáradságot,hogy fordítasz,tedd rendesen!
  1.Meteorit a földön van,nem a világűrben.
  2."a 26 hulladékkal" Milyen hulladékkal?Háztartásival?:-)))Krumplihéjjal?A cikkben ott szerepel,milyen "hulladékkal",illendő lett volna nevén nevezned a gyermeket...”
 • 44. elemér 2011. szeptember 25. 07:55
  „Aszongya hivatalos, senki idáig nem talált és jelentett semmit. Idáig minden csak spekuláció. Azért van erre szükség, nehogy árulják az Ebay-n. Nicsak mivan nekem itt Ámerikábol. (SFGate)”
 • 43. elemér 2011. szeptember 25. 01:29
  „41. h.sz. SC
  "Tudod elemér,már vagy harminc éve,hogy megtanították nekünk az alapvető fogalmakat a csillagász szakkörön."
  Az lehet, de a tudományban ma az angolt használlják, ami nektek nem megy. Ezért nem is merték fordittani amit az orrotok elé raktam.;))”
 • 42. Hunicum 2011. szeptember 24. 23:39
  „Ahhoz, hogy valakinek az ismeretei pontosak legyenek nem kell más: jó hallás és szótár.
  Megjegyeztem. :-D”
 • 41. SC 2011. szeptember 24. 22:42
  „Tudod elemér,már vagy harminc éve,hogy megtanították nekünk az alapvető fogalmakat a csillagász szakkörön.
  Te rosszul használod őket,de nem gond,javíthatsz!A google a jó barátod!:-)))Remélem segítettem!:-)))
  "A meteorit a világűrből származó természetes objektum, ami a Föld (vagy egy másik égitest, például a Hold, a Mars, stb.) felszínével való ütközéskor nem semmisül meg. Amíg az űrben mozog, meteoroidnak nevezzük."”
 • 40. SC 2011. szeptember 24. 22:31
  „kenderice tudja,elemér meg mellé beszél...:-)”
 • 39. elemér 2011. szeptember 24. 21:51
  „Ezt a meteroit témát Magyarul nem is emlittik, pedig angolbol forditották a fenti cikkeket és az ott megvan. Nem akarták keverni a szezont és a fazont. Angolul van meteroite és meteroid. Ide már jó hallás kell meg egy szótár.”
 • 38. kenderice 2011. szeptember 24. 20:31
  „37. SC Én tudom, mert meteorit csak a Földön van, legalábbis ami megmarad a meteorból!”
 • 37. SC 2011. szeptember 24. 19:20
  „elemér,had kötekedjem egy kicsit...:-)
  Egyetlen egy meteorit sincs a világ űrben.Tudod miért?”
 • 36. elemér 2011. szeptember 24. 19:02
  „Egy kérdésre emlékszem Mo.-n ismeröstöl. Hogyan gondolkozol, milyen nyelven ? Ez most nekem beugrott. Az ember azon a nyelven gondolkozik, amit használl. Forditás az egy más feladat. Aki magyarul gondolkozik az magyarul is fogalmaz. Elösször az akcentus és utána a fogalmazás árulja el az idegent.<moderálva> Remélem ezzel segitettem. http://tinyurl.com/3cvf2za”
 • 35. elemér 2011. szeptember 24. 18:40
  „20,000 meteorit van a világürben. Ezeket könnyü összetéveszteni a 26 hulladékkal, amit feltételeznek hogy földre érhetett. Csupán rozsdamentes acél és titanium maradék az ami beszámolható ide. A felrakott videok a net-n, nem feltétlen ezt mutatják. http://tinyurl.com/3jmyyve”
 • 34. SC 2011. szeptember 24. 18:28
  „32. elemér
  Idézni mindig pontosan,szépen,
  nem hibáktól hemzsegően!:-)
  Szíved lángjait nézem,
  kékellenek rettentően.:-)
  SC
  2011”
 • 33. elemér 2011. szeptember 24. 14:55
  „Legnagyobb darab hulladék 136 kg. lehet NASA szerint. Éjjel kb. 11:23 és 1:09 éjfél után ért földre.
  Ez a legujabb hivatalos együttes kimutatás, légvédelmi és NASA. (Fox)

  "Twitter of debris falling over Okotoks, a town south of Calgary in western Canada, most likely satellite remains."

  Twitter szerint Ny. Kanada, (Okotos) vagyis Calgary-tol délre pottyant hulladék.”
 • 32. elemér 2011. szeptember 24. 14:24
  „... Mindég erösb ragadtatás Jobban becsülnöm és szeretnem tégedet ; -- Fúvallya szívem´ lángjait, -- Terjeszti, élesitti, és Örökitti kínomnak mirígygyeit.

  Sándor Kisfaludy - 1892”
 • 31. SC 2011. szeptember 24. 12:38
  „elemér!
  :-)))
  "élesitti" "aki korán kel az aranyat nyer" "segitt"
  Nálad tompítja...”
 • 30. elemér 2011. szeptember 24. 10:20
  „Egyébként Murdach szerintem megvásárolta a NASA-tol a hirt, és igy közölte elöbb mint NYT. Én korán fent vagyok, mert aki korán kel az aranyat nyer. Jól alszom, mert a gözfürdö és a szauna tutti az alvásra. Anyanyelvem az élesitti az agyat, mivel 2 nyelv rendszeres használata erre jó, pláne idösebbeknél. Sokat segitt a net. Spanyolt ritkán használlom, de hamar belejövök. Hasta la vista, amigos. http://tinyurl.com/3olnwyj”
 • 29. elemér 2011. szeptember 24. 09:48
  „Hat óra különbség van és most éjjel 3:42-van NY-ban. Hireket manapság leggyorsabban a közösségi portálon adják, Facebook, Twitter.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szagfelismeréssel azonosítják rokonaikat a pingvinek

A szaguk alapján azonosítják a rokonaikat és választanak maguknak családon kívül társat a pingvinek… Tovább olvasom