Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Műanyagszeméttől fuldokolnak az ausztráliai parti vizek

A szemét többsége ausztrál forrásokból származik, és a városok közelében koncentrálódik. Ez a tengeri hulladék nem csupán navigációs veszélyt jelent, hanem pusztítóan hathat a korallzátonyok élővilágára.
Az ausztrál partokhoz közeli vizekben található szemét nagyjából háromnegyede műanyag - figyelmeztet egy új tanulmány, amely szerint a műanyagszennyezés komoly fenyegetést jelent a helyi vadvilágra nézve.

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) szerint a kutatók nagyjából 100 kilométerenként vizsgálták az ausztrál partvonalat, hogy elkészítsék a világ legnagyobb tengerihulladék-adatbázisát. "Az eredményeink szerint a parthoz közeli vizekben található szemét nagyjából háromnegyede műanyag. Ennek többsége ausztrál forrásokból származik, és a városok közelében koncentrálódik" - mondta Denise Hardesty, a hivatal munkatársa.


A jelentés, amely az Earthwatch Australia, a CSIRO és a Shell hároméves tengerihulladék-kutató és oktatóprogramjának részeként jelent meg, a szemetelést és az illegális hulladéklerakást nevezi meg a probléma két legfőbb forrásának. A kutatók egyebek közt üvegre, műanyagflakonokra, konzervekre, táskákra, lufikra, gumidarabokra, fémre, üveggyapotra, halászfelszerelésekre és egyéb a parton, vagy a vízben elhagyott, illetve eldobott tárgyakra bukkantak.

A jelentés szerint ez a tengeri hulladék nem csupán navigációs veszélyt jelent, hanem pusztítóan hathat a korallzátonyok élővilágára, invazív fajokat szállíthat, vegyszereket juttathat a tengeri ökoszisztémákba, és mindezek révén a turizmusnak is árthat. A vizsgálat szerint a kisebb teknősfajokra különösen nagy fenyegetést jelentenek a lágy műanyagok, amelyeket - összekeverve a természetes zsákmányuknak számító medúzákkal - tápláléknak hisznek és tévedésből elfogyasztanak.

 

A vizsgált tengeri madarak 43 százalékának volt műanyag a gyomrában: ebből a szempontból az Ausztrália és Új-Zéland közötti Tasmán-tenger, valamint a Déli-óceán bizonyult a legkockázatosabb területnek. A tengeri madarak, teknősök, bálnák, delfinek, tengeri tehenek, halak, rákok és krokodilok esetében is fennáll a kockázata, hogy hulladékba gabalyodva elpusztulnak, vagy megnyomorodnak.

"Globálisan nézve a tengeri teknősök nagyjából egyharmada nyelhetett már le szemetet, és ez az arány folyamatosan növekszik a műanyaggyártás 1950-es években való megkezdése óta" - mondta Hardesty. Mint hozzátette, a becslések szerint mindezek mellett 5-15 ezer teknős eshetett áldozatul a nagyrészt tengerentúlról származó elhagyott halászhálóknak a Carpentaria-öbölben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem teljesít jól a NASA aszteroidavadász programja

A NASA becslései szerint ez idáig a 140 méter és annál nagyobb átmérőjű aszteroidák mindössze 10… Tovább olvasom