Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Meroving-kori településre bukkantak Bonnban

A Merovingok, a kora-középkori frank állam megalapítói az 5-8. században uralkodtak. A 17 hektáros ásatási területen 2007 óta összesen 94 épület alapját találták meg és tárták fel.
A Meroving-korból származó eddig ismert egyik legnagyobb településre bukkantak régészek Bonnban.

A 17 hektáros ásatási területen 2007 óta összesen 94 épület alapját találták meg és tárták fel. Az 1200-1400 éves leletek kiemelkedő jelentőségűek a kutatás szempontjából. Különleges bennük, hogy nem építkeztek föléjük az újabb időkben - mondta Marcel El-Kassem ásatásvezető, a régészeti emlékek védelmével foglalkozó Rajna-vidéki hivatal munkatársa.

A Merovingok, a kora-középkori frank állam megalapítói az 5-8. században uralkodtak. Néhány, ebből a korból fennmaradt frank temetkezési helyet sikerült már feltárni, az viszont nagyon ritka, hogy teljes település kerüljön elő.

Az 1950-es években bukkantak a közelben egy sírra ebből a korszakból, ennek alapján feltételezték a tudósok, hogy valahol egy településnek is kellett lennie. A kutatás 2007-ben kezdődött és 2010-ig 47 épület maradványait találták meg.

A csütörtökön bemutatott ásatási területen további régészeti emlékekre bukkantak. Kézművesek és földművesek éltek itt, erre utalnak a textil kézműves termékek kiásott maradványai és a kerámia használati tárgyak - mondta el El-Kassem.

A terület a Meroving-kor előtt is lakott volt: a régészek két római "kiképzőtábort" is felfedeztek, ahol valószínűleg a Bonn területén állomásozó egységek gyakorlatoztak. V-alakzatú árkokat is feltártak, ezekből - a Rajna-vidéken először - ökölnyi kőgolyók kerültek elő, amelyeket katonai gyakorlatokhoz használhattak.

A leletek biztonságba helyezése után a területen családi házak, ikerházak és sorházak épülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4,4 milliárd éves, Marsról származó meteoritra bukkantak

A kőzetet beduinok a Szaharában találták, melyből következtetni tudnak a Mars fejlődésének… Tovább olvasom