Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Méheknek kialakított "autópályával" mentik a veszélyeztetett fajokat Oslóban

Egyfajta "autópályát" készülnek kialakítani Oslóban a méheknek, hogy megvédjék az ember számára fontos, de veszélyeztetett méztermelőket.
"A szükségleteink szerint alakítjuk át a környezetünket és közben elfelejtjük, hogy ez más fajok környezete is" – mondta Agnes Lyche Melvaer, a városi méhekkel foglalkozó Bybi szervezet egyik vezetője, a terv koordinátora, aki szerint vissza kell adni a méheknek az élethez és a táplálkozáshoz szükséges helyet.

A norvég fővárosban található Abel-kert – a helyiek és iskolások által gonddal ültetett napraforgóival, mézontófűivel és más méztermő virágaival – valóságos "táplálkozóhely" a méhek és dongók számára. A népszerűsítői által világelsőnek nevezett oslói "méhautópálya" célja, hogy hasonló pihenőket biztosítson a virágokat beporzó rovarok számára és így biztosítsa, hogy a város egyik részéből eljussanak a másikba.

Ilyen pihenők lehetnek növények egy irodaház tetején, az év különböző szakában virágzó növényekkel teliültetett temető, szabadon burjánzó növények, "rovarszálló" egy-egy kert végében, margaréták az ablakpárkányon. Magánembereket, intézményeket, cégeket és szervezeteket egyaránt várnak a kezdeményezéshez, vállalásaikat a www.polli.no oldalon lévő térképre vihetik fel.

Egy irodaház legfelső emeletén a könyvelői iroda dolgozói varjúhájjal ültették be a terasz egy részét és két kaptárt helyeztek el. Mintegy 45 ezer méh szorgoskodik itt. Egy méh hatvan napig él – mondta el az iroda méhészetért rajongó könyvelője, Marie Skjelbred, aki szerint egy-egy méh életében mindössze egy kanál mézet termel. Azt is kiszámolta, ha minimálbéren fizetnének a munkájukért, egy bödön méz 182 ezer dollárba (50,7 millió forint) kerülne.

Norvégiában nem olyan súlyos a helyzet, mint az Egyesült Államokban vagy más európai országokban, ahol a betegségek és az intenzív mezőgazdaság (monokultúrák, növényvédő szerek) miatt vészesen csökkent a méhpopuláció, de az itt összeszámolt mintegy 200 méh- és dongófaj egyharmada itt is veszélyeztetettnek számít. Ez aggasztó, hiszen az emberiség által fogyasztott élelmiszerek 30-40 százalékához beporzás szükséges, amelynek a gazdasági értékét 2005-ben egy francia-német kutatócsoport (INRA, CNRS és UFZ) 153 milliárd euróra (47 740 milliárd forint) becsülte.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatezer éves fát találtak az osztrák Pasterze-gleccser területén

Egy hatezer éves cirbolyafenyő törzse került elő az osztrák Pasterze-gleccser területéről. Tovább olvasom