Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Megsérült Tutanhamon halotti maszkja

Kárt tettek Tutanhamon fáraó világhírű, kék-arany színű halotti maszkjában, a több mint 3300 éves műtárgy szakállát ugyanis epoxi ragasztóval illesztették vissza, miután - vélhetően tisztítás közben - letörték azt, majd amikor a ragasztó maradványait megpróbálták spatulával eltávolítani, karcolásokat ejtettek rajta - közölték a kairói Egyiptomi Múzeum restaurátorai.
Az Egyiptomi Múzeum legféltettebb kincsei közé tartozó halotti maszk tavalyi megrongálódásának pontos időpontjára és mikéntjére az intézmény restaurátorai különféle magyarázatokat adtak. Nem világos, hogy a stilizált szakáll a műtárgy tisztításakor sérült meg, vagy esetleg azért távolították el, mert meglazult.

A letört darabot feltehetően felsőbb utasításra kellett gyorsan visszailleszteni, ezért választhatták az erre teljesen alkalmatlan epoxi ragasztót. Az epoxi ugyanis kő- vagy fémfelületek ragasztására való, és semmiképpen nem szabadott volna a halotti maszk helyreállítása során felhasználni - hangsúlyozta az egyik restaurátor.


A beavatkozás következményeként a korábban pontosan illeszkedő szakáll és arc között egy rés figyelhető meg, amelyet átlátszó sárga réteg tölt ki.

Egy másik restaurátor, aki jelen volt a műveletnél, elmondta: az epoxi ragasztó a fáraó arcára is rászáradt, azért azt spatulával távolították el, megkarcolva a maszkot.

Tutanhamon halotti maszkját Howard Carter és George Herbert brit régészek fedezték fel 1922-ben a fiatalon elhunyt fáraó csaknem érintetlen sírjának feltárásakor.

Az egyiptomi turizmus, amely egykor az ország gazdaságának egyik motorja volt, éppen újjáéledőben van a Hoszni Mubarak elnök bukását hozó, 2011-es forradalom után. Ebben komoly szerepük van a múzeumoknak és a frissen megnyitott ókori síroknak.

Az Egyiptomi Múzeum ennek ellenére 1902-es megnyitása óta nem esett át számottevő korszerűsítésen, és a Tutanhamon-kiállítás átköltöztetését a 2018-ban megnyitni tervezett Nagy Egyiptomi Múzeumba sem jelentették még be hivatalosan.

A maszk megrongálásáról sem a Régészeti Minisztérium, sem a múzeum vezetése nem nyilatkozott hivatalosan.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtélyes rádiójelet fogtak a csillagászok

A néhány tized másodperces jel forrása lehet egy fekete lyuk is, a kutatók szerint azonban nem… Tovább olvasom