Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Mégsem veszélyezeti a császárpingvint a jég olvadása

Kolóniáik gyakran keresnek maguknak új otthont, tehát a tengeri jég olvadása nem fenyegeti a létüket.
A korábban véltnél kevésbé ragaszkodnak költési helyükhöz az antarktiszi császárpingvinek: kolóniáik gyakran keresnek maguknak új otthont, tehát a tengeri jég olvadása nem fenyegeti a létüket - derült ki két friss kutatásból. Számuk az egyik kutatócsoport becslései alapján 15 év alatt negyedével nőtt.

"Kutatásaink azt mutatják, az évek során kolóniák bukkannak fel és tűnnek el. Nem úgy viselkednek, ahogy eddig a császárpingvinekről véltük" - írta közleményében Michelle LaRue, a Saint Paul-i Minnesotai Egyetem kutatója.

Korábban biztosra vették, hogy a pingvinek mindig ugyanarra a helyre térnek vissza költeni. A kutatók ezért aggódtak is, hogy a tengeri jég olvadása hatással lehet az állatokra. LaRue és kollégái szerint most vissza lehet vonni a riadót: három éven belül az ürülék és más hátrahagyott dolgok alapján hat pingvinkolóniát is találtak, melyek sosem tértek vissza a költési helyükre. Eközben műholdfelvételek segítségével új kolóniákat fedeztek fel.

Ezt a megfigyelést támasztotta alá a Strasbourgi Egyetem André Ancel vezette kutatócsoportja. Ők egy 2010. februárjában letört hatalmas gleccsernyúlványról készült műholdképeket értékeltek ki. A leszakadás előtt és után készült felvételek szerint egyértelmű, hogy a kolóniák átköltöztek a kelet-antarktiszi Mertz-gleccser nyúlványáról a letörés vonalának közelébe, ahol korábban nem éltek pingvinek - írták a kutatók a PLoS One tudományos lapban megjelent tanulmányukban.

Amikor a helyszínre érkeztek, a kutatók meglepetten állapították meg, hogy mintegy húsz kilométerre újabb kolónia él, ezt nem láthatták a műholdfelvételeken. Feltételezik, hogy a táj kedvezőtlen átalakulása az egykori kolónia felbomlásához vezetett. "A környezeti változások hatására a császárpingvinek képesek máshová költözni" - hangsúlyozták a biológusok.

Az Antarktiszon jelenleg körülbelül 260 ezer császárpingvinpár él 52 kolóniában, azaz mintegy negyedével több, mint 15 éve - állapította meg Ancel kutatócsoportja korábbi becslések és saját számításaik alapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szelfivel ünnepli első, Marson töltött évét a Curiosity űrszonda

Egy marsi év 687 földi napnak felel meg, ennyi idő alatt kerüli ugyanis meg az égitest a Napot. Tovább olvasom