Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Mégsem ölték meg a Cecil nevű oroszlán testvérét

Cecil-t egy amerikai fogorvos nemrég orvul megölte. A hírek szerint testvérével, Jerikóval is végeztek, szakértők szerint azonban az állat jól van.
Vadászati tilalmat hirdettek a nagyvadakra a zimbabwei hatóságok annak a nemzeti parknak a körzetében, ahol egy amerikai fogorvos nemrég orvul megölte a Cecil nevű oroszlánt, az ország népszerű állatát, nemzetközi felháborodást okozva ezzel. Sajtóértesülések szerint két másik hasonló orvvadászati ügyet is vizsgálnak Zimbabwéban, azokat a híreket azonban szakértők cáfolták, hogy Cecile testvérét is megölték volna.

A zimbabwei vadállományért felelős hatóság szombati közleményében bejelentette: határozatlan időre elrendelik az oroszlánok, leopárdok és elefántok vadászatának tilalmát a Hwangei Nemzeti Park körzetében.

Cecil a nemzeti park büszkesége volt.
Cecil a nemzeti park büszkesége volt.

A hatóság azt is közölte, hogy a héten olyan információk jutottak birtokába, miszerint áprilisban vélhetően illegálisan ejtettek el egy másik oroszlánt. Az ügyben a hatóságok egy embert őrizetbe vettek, akinek a nemzeti park mellett - Cecil halálának közelében - van földje.

A Reuters hírügynökség hatósági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy egy további orvvadászati ügyben is vizsgálódnak. Eszerint egy külföldi július 3-án ejtett el illegálisan egy oroszlánt. A tettes elhagyta az országot, de az állat fejét és tetemét megtalálták a hatóságok - mondta a Reuters forrása.

Azokat a szombati híreket, miszerint Cecil egy testvérét, Jerikót is megölték volna, a Cecil falkáját nyomon követő szakértők ugyanakkor cáfolták. A kutatócsoport egy tagja, Brent Stapelkamp a Reutersnek azt mondta, az állat a GPS-nyomkövetője által leadott jelek alapján életben van és jól van.

Jerikó jól van
Jerikó jól van

Az utóbbi napokban világszerte felháborodást keltett, hogy egy amerikai fogorvos, Mark Palmer végzett a Hwangei Nemzeti Park büszkeségének számító Cecillel, miután helyi segítőivel kicsalta az állatot a park területéről.

Zimbabwe korábban bejelentette, kérni fogja a tettes kiadatását. Az AP amerikai hírügynökség által megszólaltatott jogi szakértők azt mondták, erre a két ország közti kiadatási egyezmény alapján elvben van lehetőség, de a kiadatási ügyekben általában inkább politikai, mintsem jogi megfontolások kerülnek előtérbe, márpedig az Egyesült Államok és Zimbabwe viszonya korántsem felhőtlen. Az is szerepet játszhat az eljárásban, hogy a zimbabwei börtönökben jelentések szerint igen rossz körülmények uralkodnak, így erre hivatkozva is megtagadhatják a lépést a washingtoni hatóságok.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vándorolnak a csillagok a Tejútrendszerben

Amerikai és kanadai kutatók bebizonyították, hogy a Tejútrendszer csillagainak 30 százaléka… Tovább olvasom