Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Megoldódhat az amphipoliszi sírkamra rejtélye

A Nagy Sándorhoz köthető monumentális amphipoliszi temetkezési hely rejtélyét segíthetnek megoldani a görög régészek által feltárt emberi maradványok.
Az Athéntől 570 kilométerre lévő ókori várost időszámításunk előtt 437-ben alapították. Az Amphipolisz körüli területet 2012-ben kezdték feltárni, és idén augusztusában találták meg a temetkezési hely bejáratát.

Az eddigi leletek, két szobor, két szfinx, valamint Perszephoné, Démétér és Zeusz lányának elrablását ábrázoló díszes mozaikpadló arról tanúskodik, hogy tekintélyes személy aludhatta ott örök álmát. A feltételezések szerint Nagy Sándor anyjának, feleségének, fiának, vagy valamelyik tábornokának végső nyughelyéről lehet szó.

A görög oktatási és kulturális minisztérium közleménye szerint a harmadik kamra padlózata alatt 1,5 méter mélyen csontvázra bukkantak. A tervezett antropológiai és genetikai vizsgálatok során megállapítják a lelet korát, az illető nemét, magasságát, esetleges betegségeit, és az új információk birtokában talán az elhunyt személyazonosságára is fény derülhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áttörést értek el a pécsi egyetemen a mesterséges megtermékenyítés kutatásában

A mesterséges megtermékenyítés sikerességi aránya ma világszinten 34-35 százalékos. Tovább olvasom