Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Megkezdte vándorútját a hazai fehér gólyák többsége

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is több példányt láttak el jeladóval, hogy vonulási útvonalaikat pontosan követni lehessen.
Az augusztus közepén érkezett hidegfront hatására a hazai fehér gólyák többsége megindult a telelőterületek felé. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is több példányt láttak el jeladóval, hogy vonulási útvonalaikat pontosan követni lehessen – tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora az MTI-t hétfőn.

Papp Ferenc elmondta: már 14 fehér gólya kapott GSM-alapú jeladót. Az MME szakemberei idén két projekt, a Madárvédelem és kutatás határok nélkül című magyar-szlovák program és az Északi gólyahír projekt részeként is jelöltek meg madarakat.

"A fehér gólyák többsége már délkelet felé tart, sőt, a leggyorsabban vonuló példány, a szlovákiai Komáromszentpéter (Svaty Peter) községben megjelölt Peter Törökország déli részén, a szír határ közelében járt hétfőn délelőtt" – mondta a programkoordinátor.

Hozzátette: az Ipolyvecén megjelölt, nevét a községről kapó Veca már Bulgáriában, Tarnovo környékén van, mivel ugyanis idén nem volt sikeres a költése, az elsők között indult útnak. Pár nappal később kezdte meg a vonulást, de már ugyancsak Bulgáriában jár a Dejtár községből származó, Dalma nevű fehér gólya.

A Szécsényben megjelölt, Hófogó nevű fiatal madár, – amely nevét onnan kapta, hogy egy szerencsétlen landolás után a fészke melletti ház tetején a hófogórácsok közé szorult, ahonnan csak a tűzoltók tudták kiszabadítani, – Románia déli részéig jutott, jelenleg az Olt folyó torkolata közelében tartózkodik. Erre a területre megérkezett már Nógrád is, a tavaly ősszel Egyiptomban kémnek vélt, majd elengedése után elpusztított, Ménes nevű fehér gólya testvére.

A jeladós fehér gólyák vonulási útvonala az interneten is  követhető.
A jeladós fehér gólyák vonulási útvonala az interneten is követhető.

Néhány madár azonban még nem kezdte meg vándorútját, köztük Január, aki tavaly az enyhe télnek köszönhetően nem vonult el, – nevét is azért kapta, mert januárban látták el jeladóval –, ez évben pedig három fiókát nevelt fel a párjával. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy el akarna indulni a többiekkel - jegyezte meg Papp Ferenc.

Hozzátette: egy jeladóval ellátott fehér gólya áramütés miatt elpusztult, egyet pedig legyengülve találtak meg a Jászságban, ő már egészen biztos, hogy nem tud elvonulni.

Zagyva, aki Ménes mellett a legismertebb magyar jeladós gólya, ez év júniusa óta nem szolgáltatott adatot, utolsó ismert tartózkodási helye az egyiptomi Port-Szaíd környéke volt. "Feltételezhető, hogy a jeladó hibásodott meg és reméljük, Zagyva jövőre hazatér. Az egészen biztos, hogy idén sem érkezett meg Közép-Európába" - mondta Papp Ferenc.

A 2012 augusztusában a Nógrád megyei Nemti község határában befogott és megjelölt Zagyva jeladója 11 603 GSM-koordinátával szolgált. Ezek alapján tudják az MME szakemberei, hogy a madár élete első telét Törökország földközi-tengeri partvidékén, a másodikat Tanzánia déli részén töltötte. A fehér gólyák vonulási útvonalának egy korábban ismeretlen kitérőjéről is neki köszönhetően tudnak, ugyanis kétszer felkereste Csád déli részét, a Száhel-övezetet.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymás mellett a két legfényesebb bolygó - nagyítható fotók

A Naprendszer két legfényesebb bolygója, a Vénusz és a Jupiter rendkívül szoros együttállásával… Tovább olvasom