Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Megkezdődhet a világ legnagyobb teleszkópjának az építése

Az Óriási Magellán teleszkóp tízszer élesebb képeket fog készíteni, mint a Hubble űrteleszkóp.
Ötszázmillió dollárt szavazott meg a világ legnagyobb távcsövének, a GMT-nek (Giant Magellan Telescope/Óriási Magellán teleszkóp) a megépítésére a projektben résztvevő 11 intézmény, a csillagászati obszervatórium a tervek szerint 2021-ben kezd üzemelni.

A GMT Chilében, az Atacama-sivatagban, a Carnegie Intézet Las Campanas obszervatóriumában működik majd. Hét, egyenként 8,4 méter átmérőjű tükörrel fog rendelkezni, amelyeknek egyesített fénygyűjtő felülete egy 24,5 méter átmérőjű tükörnek felel meg. A GMT tízszer élesebb képeket fog készíteni, mint a Hubble űrteleszkóp.

A teleszkóp illusztrációja.
A teleszkóp illusztrációja.

"A GMT üzembe helyezése új korszak kezdetét jelenti a csillagászatban. Segítségével a világegyetem legkorábbi fénylő objektumait figyelhetjük meg, feltárhatjuk a sötét anyag és a sötét energia titkait, valamint lakható bolygókat fedezhetünk fel a Föld galaktikus szomszédságában" - hangsúlyozta Wendy Freedman, a Chicagói Egyetem professzora, a projektet jegyző szervezet, a GMTO (Giant Magellan Telescope Organization) igazgatótanácsának vezetője.

A projektben amerikai, ausztrál, brazil, chilei és dél-koreai intézmények vesznek részt. A tereprendezés során 2,5 ezer köbméter kőzetet emeltek ki, hogy előkészítsék az objektum számára a három futballpályányi területet. A hét tükörből egy készült el, további kettőn még dolgoznak jelenleg, s hamarosan elkezdik a fennmaradó négy készítését is.

A tervek szerint 2021 végén vagy 2022 elején üzembe helyeznek három vagy négy tükröt, a fennmaradókat pedig fokozatosan integrálják a rendszerbe. A földi telepítésű óriásteleszkóp 2024-ben vagy 2025-ben éri el a tervezett kapacitást. A projekt összköltsége elérheti az 1 milliárd dollárt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak rossz helyre pakolták az elveszettnek hitt két műkincset

A bostoni könyvtár alkalmazottai óriási megkönnyebbüléssel fogadták a nyomatok előkerülését. Tovább olvasom