Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Megfejtették a hím szivárványos guppik titkát

Tübingeni kutatók megfejtették a szivárványos guppik hímjeinek titkát: legalább két különböző pigmentsejt együttesen gondoskodik a halak színfoltjairól.
A szakértők speciális elektronmikroszkóppal három különböző pigmentsejttípust azonosítottak a szivárványos guppiknál (Poecilia reticulata). Ezek közül mindig legalább kettő szükséges egy színfolt kialakulásához.

A kutatásban a tübingeni Max Planck Fejlődésbiológiai Intézetének és a Nagojai Egyetem biotechnológiai központjának tudósai vettek részt, akik eredményeiket a Plos Pne című szaklapban mutatták be.

A dél-amerikai halak színmintájának titkát eddig nem sikerült kideríteni.


Míg a nőstény guppikra egyszerű, általában jellegtelen rejtőszín jellemző, addig a hímek ragyogó és feltűnő színpompával hívják fel magukra a figyelmet. Jó okuk van erre: korábbi tanulmányokból ugyanis kiderült, hogy a nőstény guppik leginkább a színes hímekkel párosodnak, amelyeknek nagy, narancsos színfolt díszíti a testét és az úszóit.

Amikor azonban ragadozóhal úszik a vízben, a hímek színei "megfakulnak", hogy nehezebben vegye őket észre az ellenség.

A guppik eredetig Dél-Amerika, pontosabban Venezuela, Trinidad és Tobago, Guyana, Barbados környékéről származnak, de számos helyre betelepítették őket. Magyarországon több melegvízű forrásban élnek elvadult, önfenntartó populációi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltölthető, szívizom-erősítő pacemakert ültettek be

Magyarországon először ültettek be ilyen eszközt, amelyet egy 57 éves férfi kapott. Tovább olvasom