Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Megérkezett az első fotó az üstökösről!

A Philae Földre küldött első fotója sziklás felszínt mutat, a szélén látszik a minilabor három lábának egyike.
Egy szikla árnyékában landolt szerdán a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínén a Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége, ami problémát okozhat napelemei működésében - közölték csütörtökön az Európai Űrügynökség szakemberei, miután közzétették az első felvételeket, amelyeket a leszállóegység készített az üstökös felszínéről.

A Földre érkezett fotókon látható az üstökös sziklás felszíne, és a felvétel sarkában a Philee három lábának egyike.

A Philae szilárdan áll a lábain annak ellenére, hogy rögzítő horgonyait nem sikerült a talajba lőni - közölte Jean-Pierre Bibring, a misszió egyik tudósa. Az illetékes hozzátette, úgy tűnik, három lábából csupán kettőn áll, de ez nem akadályozza tudományos műszereinek működését.

A Philae-nek mintegy 64 órára elegendő áramellátása van, a napelemek ezt körülbelül egy órával meg tudják hosszabbítani naponta. A földi irányítóközpont szakemberei vizsgálják azt, hogy lehetséges-e módosítani a helyzetét, hogy a napelemeket érhesse és feltölthesse a napsugárzás - mondta Bibring.

Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz!

"Jelenleg éppen egy szikla árnyékában vagyunk. A fotók azt mutatják, hogy az néhány méterre van a leszállóegységtől. állandó árnyékban vagyunk, és ez részben problémát okoz." Ennek ellenére számos műszer működik, rengeteg tudományos munkát végeznek jelenleg is - hangsúlyozta.

A szakemberek elmondták azt is, hogy a kis robot a leszállást segítő rendszer meghibásodása miatt kétszer is visszapattant az üstökös mintegy négy kilométer széles magjáról, mielőtt nyugalmi állapotba került.

A kutatók még elemzik, hogyan hatott a két visszapattanás az űrjárműre. Lassú a kommunikáció a Philae-vel, a jel 28 perc alatt teszi meg a mintegy 500 millió kilométert a Föld és a Rosetta között.

Megérkeztek az első fotók az üstökösről. Fotó: MTI (galéria)

Gerhard Schwehm, a Rosetta-misszió egy másik szakembere talán lehetséges kilőni a szigonyokat, ám ezt csak akkor kísérelnék meg, ha nem veszélyeztetnék vele a leszállóegységet.

Kulcskérdés az is, képes-e a Philae fúrója kőzetminták vételéért lefúrni az üstökös talajába anélkül, hogy a visszalökné a robotot az űrbe. A nehézségi erő a földi gravitáció százezred része, ami annyit jelent, hogy a mosógépnyi jármű csak egyetlen grammot nyom a kométán.

A Philae és a Rosetta a következő hónapokban 21 műszerrel fogja analizálni az üstököst.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pocsolyáktól függ egy újonnan felfedezett brazil halfaj életciklusa

Az új faj, az Austrolebias bagual az esővíztócsákban születik, és életének végét jelenti, ha a… Tovább olvasom