Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Másképp emlékszik a vizitre a beteg, mint az orvos

Az orvosi rendelőbe belépő betegek egyik leggyakoribb panasza a fejfájás, illetve ezen belül főként a migrén, ám orvos és beteg ezekre a találkozókra másképpen emlékszik - derítették ki egy amerikai kutatóintézet munkatársai.
Az amerikai National Headache Foundation megbízásából a Harris Interactive kutatóintézet munkatársai 533 háziorvost kérdeztek ki, akik hetenként öt-tíz migrénes beteggel találkoznak rendelőjükben, valamint interjút készítettek 1218 pácienssel, akiket arra kérte, hogy idézzék fel az orvosi rendelőben tett látogatásuk emlékét: mit kérdezett panaszaikkal kapcsolatban az orvos, hogyan függött össze a vizit okával.

A betegek évente átlagosan hat alkalommal voltak kezelőorvosuknál, tehát rendszeresen, ismételten találkoztak. A vizitek 70 százaléka a legkülönbözőbb orvosi gondok miatt történt, de a betegek 63 százaléka arról számolt be, hogy a migrénről akkor is szó esett, ha nem ez a panasz volt az orvos-beteg találkozás alapvető oka.

A doktorok úgy emlékeztek, hogy betegeik 78 százalékában tárgyaltak pácienseikkel arról, mikor veszik be a gyógyszereiket, míg a másik oldal tagjainak csak 18 százaléka mondta, hogy kezelőorvosuk erre a kérdésre is kíváncsi volt. Az orvosok úgy emlékeztek, hogy betegeiktől 83 százalékban mindig megkérdezték: tapasztaltak-e bármilyen eseményt, fogyasztottak-e valamilyen ételt, italt, mely kiváltotta a migrénes rohamot. A betegek szerint ez a téma csak a vizitek 30 százalékában került szóba.

Abban is erősen eltért a doktorok és a betegek véleménye, hogy megbeszélték a recept nélkül kapható készítmények használatát. Az orvosok szerint ez a találkozások 67 százalékában előfordult, a betegek viszont úgy emlékeztek, hogy a doktor ezzel a kérdéssel csak a vizitek 17 százalékában foglalkozott.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2011. május 09. 09:32
    „Még szép, hogy ez jött ki.
    Az orvos 617 beteggel találkozik 1 év alatt, a beteg 6 orvossal. Na. melyik fog jobban emlékezni, hogy XY mit mondott?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét kitolták az Endeavour indításának az időpontját

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) ismét átütemezte az Endeavour űrrepülőgép indítását, és az… Tovább olvasom