Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 08. 28. péntek - Ágoston

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Tudomány > Leszállt a Marson a Curiosity - galéria

Leszállt a Marson a Curiosity - galéria

Sikeresen leszállt a Mars felszínére hétfőn a Curiosity (Kíváncsiság) marsjáró - jelentette be az amerikai űrhivatal.

mti - 2012.08.06. 07:22
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Sikeresen leszállt a Mars felszínére hétfőn a Curiosity (Kíváncsiság) marsjáró - jelentette be az amerikai űrhivatal.

A kaliforniai Pasadenában, a NASA bolygókutató részlegében, megerősítették, hogy a robot greenwichi idő (Greenwich Mean Time) szerint 5 óra 31 perckor - közép-európai idő szerint 7 óra 31 perckor - landolt. A robot leszállóhelye - a Gale-kráter - közvetlen környezetében azt vizsgálja majd, hogy létezhettek-e a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek.

A Curiosity a tervek szerint két évig kutat majd az élet nyomai után a Marson. Ez a legdrágább és műszakilag a legkifinomultabb vállalkozás, amelyet a Mars kutatására elterveztek.

Leszállt a Marson a Curiosity marsjáró


A NASA szakértői szerint az egész műveletet nagy pontossággal hajtották végre. A Curiosity már elküldte a Földre az első képeket, ezen látható volt a marsjáró árnyéka a vörös bolygón, továbbá kerekei is. Az irányítóközpont munkatársai egymást ölelgették a sikeres landolás után.
A marsjáró 2011. november 26-án startolt a Földről. Ez volt az amerikai űrhivatal által végrehajtott hetedik sikeres landolás a Marson, számos korábbi amerikai próbálkozás, illetve más ország leszállási kísérlete nem volt eredményes.

A NASA-nál igen látványos, és mint kiderült, sikeres eljárást dolgoztak ki a landolásra. A tervezett leszállás előtt hét perccel a fedélzeti számítógépek bekapcsolták a fékezőrakétákat, és az űreszköz sebességét az óránkénti 20 ezer kilométerről óránkénti 3,6 kilométerre csökkentették. Ezt követően a fékezőrakétákkal ellátott platform, illetve egy "égi daru" fokozatosan közelített a felszín felé. A művelet alatt a marsjáró kábeleken lógott, majd ezek is kioldódtak, mihelyt az űreszköz talajt ért. Ezután a platform távolabbra repült, majd becsapódott a talajba. A Curiosity "életre kelt", és elkezdett képeket készíteni a környezetéről.

Barack Obama amerikai elnök a Tweeter közösségi oldalon azt írta: "Gratulálok és köszönet a NASA-nál dolgozó összes férfinak és nőnek, akik ezt a remek teljesítményt nyújtották. Amerika történelmet írt."

Korábban - Ha minden a tervek szerint történik, akkor ma, közép-európai idő szerint reggel 7 óra 31 perckor száll le a Marson az új amerikai marsjáró, a Curiosity (Kíváncsiság).

A rádióizotópos termoelektromos generátorral működő Curiosity, hivatalos nevén Mars Science Laboratory (Marsi Tudományos Laboratórium) 2011. november 26-án startolt. A 2,5 milliárd dolláros összköltségű program egy marsi éven, csaknem két földi éven át tart, ennek során a rover azt vizsgálja, hogy létezhettek-e a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA marsjárója vizsgálja a vörös bolygó geológiáját és légkörét is.

Leszállóhelynek a Mars egyenlítője környékén lévő, 155 kilométer átmérőjű Gale-krátert választották ki. A Curiosity a kráter közepén magasodó öt kilométeres, rétegzett szerkezetű hegy környékén landol, ahol a vizes eredetet feltételező agyagásványok és szulfátok fordulnak elő.

Az egytonnás Curiosity a tervek szerint 7 óra 24 perckor éri el a bolygó légkörét, s hét perc alatt ereszkedik az égitest felszínére. A marsjárót a hőpajzsos fékezés után egy 16 méter átmérőjű szuperszonikus ejtőernyő szállítja a landolásra kijelölt hely közelébe, ezt követően fékezőrakétákkal ellátott platform, az "égi daru" ereszti le a talajra. A művelet alatt a rover 6,4 méteres kábeleken lóg, amelyek kioldódnak, mihelyt a Curiosity a felszínre ér. Ezután a platform távolabbra repül és becsapódik a talajba.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 7. piroskaésabarkasz 2012.08.06. 22:09

A tudományos kutatások eredményei,mindig a hadi iparból "köszönnek"vissza...

Moderálásra küldöm 6. bugyortudor 2012.08.06. 22:02

Élőben néztem a landolást. Megható volt, ahogy meglett férfiak könnyekkel ünnepelték több éves munkájuk eredményét, amikor végre a felszínre ért a Curiosity.
Congratulation!

Moderálásra küldöm 5. sx486 2012.08.06. 18:44

Az emberiséget mindig a győzni akarás hozta lázba, nem pedig a brutalitás.
A brutalitás soha nem vezetett eredményre.
A történelem bebizonyította, hogy a brutalitás nem járható út az emberiség számára.
A győzni akarás ... igen!

Moderálásra küldöm 4. Agent 2012.08.06. 18:28

Ezeknek a technológiáknak a kiindulópontja éppen a fegyvergyártásból érkezett/érkezik (rakétatechnika, lézer, izotópos energiatermelő egység, fotótechnika, stb..).
Érdekes kérdés, hogy hány év elmaradásban lenne az űripar a mostanihoz képest, ha nincsen pl. Von Braun...aki többek között a V1 és V2 támadórakétákat tervezte.

Moderálásra küldöm 3. sx486 2012.08.06. 17:36

Az ember eddigi legjobb játéka amit kitalált.
Inkább ilyen játékok kellenének, nem mint például a fegyvergyártás.
Félelmetesnek ez is félelmetes méghozzá az a javából.
A fegyvereket a 21. században már múzeumba kellene tenni. De sajnos még nem ott tartunk.

Moderálásra küldöm 2. ktl 2012.08.06. 15:22

A Higgs bozon felfedezése után ez egy újabb társasjáték az Istennel.
"Mert az értelem velük van és az értelem mindig félelmetes!"
(Oriana Fallaci: Ha meghal a Nap)

Moderálásra küldöm 1. ktl 2012.08.06. 15:15

A Higgs bozon megtalálása után ez egy újabb társasjáték az Istennel.
"Mert az értelem velük van és az értelem mindig félelmetes!" (Oriana Fallaci)Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...