Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Leszállt a Holdra a kínai űrszonda

Sikeresen leszállt a Holdra a Csangío-3 (Holdistennő-3) kínai űrszonda a magával vitt, Jáde nyúl nevű holdjáró robottal.
Sikeresen leszállt a Holdra szombaton a Csangío-3 (Holdistennő-3) elnevezésű kínai űrszonda a magával vitt, Jáde nyúl nevű holdjáró robottal a kínai média jelentése szerint.

Az űrszonda a Szivárvány-öbölben érte el a Föld mellékbolygójának a felszínét. A pekingi űrközpontban üdvrivalgás köszöntötte a sikeres landolást.

A Jáde nyúl grafikán - Forrás BBC
A Jáde nyúl grafikán - Forrás BBC


Ez az első alkalom, hogy kínai űreszköz leszállt valamely égitestre. Ezt eddig csak az Egyesült Államok és a volt Szovjetunió mondhatta el magáról. Utoljára 1976-ban szállt le szonda a Holdon, a szovjet Luna 24. A Csangío-3-at a Hosszú menetelés 3B típusú hordozórakétával indították küldetésére.

A 140 kilós, hatkerekű, óránként 200 méteres sebességre képes holdjáró rovert a tervek szerint 24 órán belül leválasztják a szondáról és útjára indítják.

Ezután megkezdi - ásványi kincsek után kutatva - a felszín összetételének a vizsgálatát. Olyan teleszkópot is telepítenek általa, amely egyszerre lesz alkalmas a Föld magnetoszférájának és a Hold felszínének figyelésére.

A holdjáró várhatóan három hónapon át lesz szolgálatban. A Csangío-3 küldetése az egyszerre tudományos, nemzetgazdasági és nemzetvédelmi célokat szolgáló kínai Hold-program második szakaszának része, az eddigi legbonyolultabb feladat. A harmadik szakaszban a program szerint még 2017 előtt Holdról származó mintákat gyűjtenek be és hoznak a Földre, majd 2024 körül mindezt követné a kínai űrhajós Holdra szállása.

A szakértők ugyanakkor hozzáteszik, a Hold nem az utolsó állomása a kínai űrkutatásnak.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Űrsétára lesz szükség a Nemzetközi Űrállomáson meghibásodott berendezés javításához

Az ügynökség illetékesei megerősítették, hogy az űrállomás tevékenységében nem okoz problémát az… Tovább olvasom