Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Látványos fotó készült egy haldokló csillagról

Látványos fotót tett közzé az Európai Déli Obszervatórium (ESO) egy haldokló csillagról.
A Hydra csillagképhez tartozó, ESO 378-1 katalógusszámú csillag élete végéhez közeledve egy piros és kék színekben fénylő gázbuborékot képzett, erről sikerült most szép fotót készíteni - jelentette be a szervezet szerdán a Münchenhez közeli Garchingban található székhelyén. A csillagból kilökődött anyagból kialakult "kozmikus szappanbuborékról" ez az eddigi legjobb kép.

A ledobott gázfelhő felfedi a csillag izzó magját, amely erős UV-sugárzást bocsát ki magából, ettől világít a buborék. Mivel a fénylő burkok a korábbi teleszkópok képein halványan világító gázbolygóknak tűntek, a csillagászok planetáris ködnek nevezték el.

A planetáris köd kozmikus léptékben gyorsan tovatűnő jelenség: néhány tízezer év alatt elhalványul. Csillagának élettartamával összehasonlítva a planetáris köd olyan rövid életű, mint egy szappanbuborék az emberi élethez képest - írja az ESO.

Az ESO 378-1 nevű csillaghoz hasonlóan a mi Napunk is egyszer leveti majd magáról gázburkát, és úgynevezett fehér törpeként lassan kialszik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Szudétanémet kincset˝ találtak Északnyugat-Csehországban

Az 1945-ben elrejtett, 113 dobozból álló leletet, amelyet a közelmúltban fedeztek fel Libouchec… Tovább olvasom