Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kristályok teszik a korábban véltnél fényesebbé a Marsot

Fényesebb a Mars a korábban véltnél, mert talaja kristályos ásványokat is tartalmaz - derült ki két tanulmányból, melyek az MRO űrszonda felvételeit elemezték.
A Marsi Felderítő Orbiter (Mars Reconnaissance Orbiter, MRO) űrszonda felvételei alapján a vörös bolygó talaja sokhelyütt tartalmaz földpátos kristályokban gazdag ásványokat, amelyeket eddig csak a Földön és a Holdon figyelhettek meg a kutatók - olvasható a Nature Geoscience című brit tudományos lap friss számában megjelent tanulmányban.

Korábban a csillagászok abból indultak ki, hogy a marsi talaj kizárólag kemény, sötét bazaltból áll. A georgiai Műszaki Intézet és James Wray vezette kutatócsoportja, valamint a Chilében felállított Európai Déli Obszervatórium (ESO) munkatársa, John Carter az űrszonda fedélzetén elhelyezett infravörös spektrométer segítségével azt fedezte fel, hogy a vörös bolygó több régiójának talajában is találhatók földpátokban gazdag, könnyű ásványok.

A felfedezés arra utal, hogy a nemrég a Curiosity Mars-szonda által talált fényes ásvány valószínűleg nem elszigetelt jelenség a bolygón. A kutatók azt is feltételezik, hogy a viszonylag fiatal Marson a véltnél sokkal erőteljesebb magmaműködés folyhatott.

A földpátnak nevezett ásványcsoport általában a magma, vagyis a felszín alatti, olvadt kőzetréteg bonyolult folyamatainak eredményeként jön létre. A Marsról azonban nem ismeretes, hogy kőzetrétegei - a Föld kontinenseinek kialakulásához hasonlóan - vándoroltak volna, és nem volt jele a magma változásainak sem. A magma evolúciója ismételt kőzetolvadással és kristályosodással jár, így jön létre a földpátban és kavicsban gazdag kőzet. Ez a kőzet alkotja ma a földkéreg nagyobb részét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A föld alatt találtak meg egy 70 éve kilőtt T-34-es tankot Ukrajnában

A tankot napra pontosan 70 évvel kilövése után találtak meg . Tovább olvasom