Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Környezetbarát galaxisra bukkantak amerikai csillagászok

A csillaggyár százszázalékos hatékonysággal dolgozik, valamennyi gázfelhőjét felhasználja a csillagképzéshez.

A valaha látott leginkább környezetbarát galaxisra bukkantak amerikai csillagászok: a csillaggyár százszázalékos hatékonysággal dolgozik, valamennyi gázfelhőjét felhasználja a csillagképzéshez.

A NASA WISE űrteleszkópja által felfedezett galaxis 6 milliárd fényévre van a Földtől. A szakemberek SDSSJ1506+54-nek nevezték el.

A legtöbb galaxis a csillagok létrejöttében kulcsszerepet játszó gázoknak csak egy kicsiny részét használja fel a csillagképződéshez, a SDSSJ1506+54 azonban gyorsan felhasználja szinte valamennyi gázfelhőjét a csillagszületéshez.

A csillagkeletkezés főleg galaxisokban, leginkább a csillagközi anyagot tartalmazó spirálgalaxisokban zajlik, mint amilyen a Tejútrendszer is. Ezek sok csillagközi anyagot, hideg, sűrű gázt tartalmaznak, amelyekből az új csillagok képződnek. Ezekben a galaxisokban évente egy-egy Naphoz hasonló csillag születik.

"Az evolúció egy ritka fázisának lehetünk tanúi, ez egy igen kivételes, ám a leghatékonyabb csillagképzés, amelyet valaha is megfigyelhettünk. Az SDSSJ1506+54 galaxis a lehetséges legnagyobb hatékonysággal alakítja át a gázt csillagokká - hangsúlyozta Jim Geach, a kanadai McGill Egyetem csillagásza, a "zöld" galaxisról készített tanulmány vezető szerzője.

Geach elmondta, hogy felfedezésükkel jobban meglehet érteni, hogyan alakulnak ki a galaxisok központi csillagképző térségei.

Az SDSSJ1506+54 galaxisra az amerikai kutatók akkor figyeltek fel, amikor elemezték a WISE teleszkóp által összegyűjtött adatokat. A galaxisból parázsló infravörös sugárzás fényerőssége a Nap energiájának több mint ezer milliárdszorosa. A WISE űrteleszkóp 2009 decembere és 2011 januárja között kutatta az égboltot, 1,5 millió felvételt készítve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robottal kutatták át Teotihuacán egyik piramisának belsejét

Teotihuacán virágkorában, időszámításunk szerint 200 és 600 között Közép-Amerika egyik… Tovább olvasom