Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Kiváló tájékozódó a burmai piton

Ennek segítségével akár több tucat kilométer távolságból is visszatalál élőhelyére.
A világ legnagyobb méretű kígyói között szereplő burmai pitonok Ázsiából származnak, de több példány a híres floridai Everglades Nemzeti Parkban telepedett le, valószínűleg óvatlan gazdik "jóvoltából". A táplálkozási lánc tetején lévő ragadozó hüllők annyira elszaporodtak, hogy már-már a helyi biológiai sokféleséget fenyegetik.

A kutatók elfogtak hat kígyót, és lepecsételt műanyag dobozokban elszállították, majd 21-36 kilométerrel odébb szabadon engedték őket. A rájuk erősített rádióadó segítségével követték a mozgásukat, mérték az útvonalukat és a sebességüket.

A szabadon engedett óriáskígyók azonnal az elfogási helyük irányába fordultak, öten közülük öt kilométeres hibahatáron belül vissza is találtak oda. A hatodik hüllő megmagyarázhatatlan okból oda-vissza csavargott, mielőtt hazatalált volna.

A pitonok 94-296 napon át utaztak, "határozottan eltökéltségben, hogy hazatérnek" - mutat rá a brit tudományos akadémia Biology Letters című szakfolyóiratában megjelent tanulmány.

A szerzők szerint a kutatás megállapította, hogy "a burmai pitonokban belső iránytű és navigációs térkép" működik.

Most első ízben fedeztek fel ilyen sajátos orientációs készséget valamilyen kígyófajnál.

A piton navigációs készségei arra engednek következtetni, hogy képes érzékelni a territóriumát is. Ennek a képességének a segítségével lehet e betolakodó faj ellen küzdeni oly módon, hogy megállapítják, milyen területeket létesít előnyben.

A burmai piton, amelynek a hossza az öt métert is meghaladhatja, mindenre vadászik, a kismadaraktól őzsutákon át az alligátorokig. Egészben nyeli le áldozatát, miután megfojtotta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kabuli állatkertben talált új otthonra a háztetőn élő oroszlán

Új lakója van a kabuli állatkertnek: Mardzsan, az oroszlán, aki a főváros egyik palotájának… Tovább olvasom