Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kiválasztották a Rosetta űrszonda leszállóegységének landolási helyét

A 100 kilogrammos Philae november 11-én landol az üstökösön, hogy elemezze a mag ősi, a Naprendszer születésének idejéből származó anyagát.
Kiválasztották a Rosetta űrszonda leszállóegysége, a Philae számára a landolási helyet a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös magján - jelentette be hétfőn az Európai Űrügynökség (ESA).

A szakemberek egyhangúlag döntöttek az üstökösmag "fején" elhelyezkedő J-pont javára, a másodlagos leszállási helyszín, a C-pont az üstökösmag "testén" van - olvasható az ESA honlapján.

A 100 kilogrammos Philae november 11-én landol az üstökösön, hogy elemezze a mag ősi, a Naprendszer születésének idejéből származó anyagát.


Mint Stephan Ulamec, a Philae leszállóegység menedzsere rámutatott, a landolás helyszínének kiválasztása nem volt egyszerű feladat, hiszen az öt lehetséges pont egyike sem felelt meg teljesen a követelményeknek. A J-pont bizonyult az optimális megoldásnak, mert közel van egy aktivitást (anyagkidobást) jelző helyszínhez, ugyanakkor a többi helyszínhez képest a legkisebb rizikót jelenti a Philae számára.

Jean-Pierre Bibring, az üstökösmagot infravörös tartományban és a látható fény tartományában elemző CIVA (Comet Nucleus Infrared and Visible Analyser) műszer vezető tudósa azt emelte ki, hogy a történelemben először vizsgálhatják meg egy kométa összetételét, szerkezetét és evolúcióját.

"A J-pont különleges lehetőséget biztosít számunkra az ősi anyagok elemzésére, és azt is tanulmányozhatjuk , hogy a Naphoz közeledvén miként változik az üstökös aktivitása" - fogalmazott Jean-Pierre Bibring.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan kiderülhet, kit rejt a Nagy Sándorhoz köthető síremlék

Az eddig feltárt leletek, köztük egy ötméteres oroszlánszobor, két fej és szárny nélküli szfinx és… Tovább olvasom