Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Kísérleti csimpánzok szabadságáért pereskedik egy állatvédő szervezet

Arra hivatkoznak, hogy tudatos lényekről van szó, amelyeket a rabszolgasághoz vagy a börtönhöz hasonló körülmények között tartva "törvénytelenül" fosztanak meg a szabadságuktól.
"Ezeknek az állatoknak én-tudatuk van. Tudatában vannak annak, hogy léteztek tegnap és annak, hogy létezni fognak holnap is" - érvelt szerdán egy New York-i bíróság előtt Steven Wise, a Nonhuman Rights Project elnöke. Hozzátette: ez a faj képes bizonyos beszédkészséget felmutatni és kultúrát átörökíteni a fiatalabb nemzedékekre.

Az állatjogi aktivista két nyolcéves csimpánz, Hercules és Leo érdekében szólalt fel, amelyeken az állatok mozgását tanulmányozzák a New Yorktól 80 kilométerre keletre fekvő Stony Brook Egyetemen. Érvelése szerint fogságban tartásuk felér a rabszolgasággal, mentálisan beteg emberek önkényes fogva tartásával és a bebörtönzéssel.

"Gyakorlatilag magánzárkában tartják őket, vagyis úgy bánnak velük, mint a legelvetemültebb emberi bűnözőkkel" - mondta Steven Wise, akinek szervezete már nem első ízben próbálkozik azzal, hogy "nem emberi személynek" járó jogokat csikarjon ki főemlősöknek. Az állatvédő szervezet ebben az esetben azt szeretné elérni, hogy Herculest és Leót engedjék ki az egyetemi kutatóintézetből és egy floridai vadasparkban helyezzék el őket.

Az egyetem védelmében felszólaló helyettes főállamügyész, Christopher Coulston a kereset elutasítását kérte azzal érvelve, hogy a csimpánzoknak adott jogi védelem beláthatatlan jogkövetkezményekkel járhat más állatokat illetően.

Barbara Jaffe bíró várhatóan a közeljövőben hoz ítéletet az ügyben.

Az állatvédő szervezet éveken át hiába küzdött egy Tommy nevű, magánszemély által tartott csimpánz kiszabadításáért. A szórakoztató iparból érkezett Tommy egy átalakított pajtában él New York államban, az állatvédő csoport szerint helyzete hasonló egy jogtalanul elítélt, magánzárkában sínylődő fogvatartottéhoz.

Egy New York állambeli fellebbviteli bíróság tavaly decemberben megerősítette azt a 2013-as bírósági döntést, amely szerint a csimpánzokat nem illetik meg az emberi jogok, mivel jogi kötelezettségekkel sem bírnak és felelősséget sem viselnek tetteikért.

Egy argentin bíróság viszont - ugyancsak 2014 decemberében - "nem emberi személynek" ismert el egy állatkertben tartott orángutánt, amivel megnyílt az út szabadon engedése és természetvédelmi területre szállítása előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak évtizedek választanak el minket a földönkívüliektől

A NASA álláspontja szerint néhány évtizeden belül élet nyomait azonosíthatják a tudósok a Földön… Tovább olvasom