Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kínában háziasították a világon elsőként a csirkét

Mintegy nyolcezer évvel ezelőtt háziasították először a csirkét Kínában, ezzel jócskán lekörözve a világ többi részét - állapította meg egy ásatási eredményekre támaszkodó tanulmány.
Kínai régészek 23 állatfajtól származó 116 fosszíliát, köztük disznók, kutyák, szárazföldi teknősbékák, halak, kagylók és csirkék megkövesedett maradványait tárták fel az észak-kínai Hopej (Hebei) tartománybeli Vuhan (Wuhan) város Cisan (Cishan) nevű neolitkori ásatási helyszínén folytatott munkálatok során. Számos olyan csontdarabot sikerült azonosítanunk, amelyek háziasított csirkéktől származtak - mondta el Csiao Tenk-jun (Qiao Dengyun), Handan város régészeti intézetének vezetője.

"A Cisanban talált csirkecsontok jóval nagyobbak, mint a vadon élő szárnyasoké, de ugyanakkor kisebbek a mai háziasított társaikéhoz képest" - hangoztatta. A szakember szerint a most felfedezett kövületek az időszámításunk előtti hatezerből származnak, ezzel lekörözve az eddig felfedezett legősibb, időszámításunk előtti négyezerből származó fosszíliákat, amelyekre Indiában bukkantak rá. "A csontok többsége kakasok maradványa, ez azt sugallja, hogy a terület őslakói is éltek a gyakorlattal, miszerint a kakasokat leölték a húsukért, a tojókat pedig a tojásukért nevelték" - mondta Csiao.

A tízezer évvel ezelőtti mindennapokról mesélő Cisan ásatási helyszínt az 1970-es években tárták fel. Ezen a területen fedezték fel a régészek a kínai köles termesztés legősibb leleteit, valamint dióhéjak sokaságát, megkérdőjelezve ezzel azt a népszerű hipotézist, amely szerint a diót a ma északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm régióként ismert térségből és Közép-Ázsiából hozták be Kínába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

150 éves Jedlik dinamója

Százötven éves Jedlik Ányos dinamója - az évforduló kapcsán a bencés szerzetes munkásságát… Tovább olvasom