Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Kihalás fenyeget csaknem minden tízedik európai vadméhfajt

Csaknem minden tízedik európai vadméhfajt fenyegeti a kihalás veszélye, többek között a rovarirtó szerek terjedése és a mezőgazdasági termelés növekedése miatt - állítja a kontinens méhállományáról írt első összefoglaló jelentés.
Ugyan a méhek megkerülhetetlen szerepet játszanak az élelmiszertermelésben, a világ számos részén visszaszorulóban vannak.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szakértői az Európai Bizottság megbízásából készítették el jelentésüket, amely szerint a kontinensen majdnem kétezer méhfaj él, ezeknek jelenleg mintegy 9,2 százalékát fenyegeti a kihalás, miközben további 5,2 százalék várhatóan már a közeljövőben hasonló helyzetbe jut.

A tanulmány írói hangsúlyozták azt is, hogy az összes európai méhfaj mintegy 57 százaléka annyira kevéssé ismert, hogy lehetetlen megítélni, veszélyben vannak-e vagy sem.

Ana Nieto, a szervezet munkatársa és a tanulmány egyik írója elmondta, a jelentést egyfajta viszonyítási pontnak szánták, amelynek segítségével megítélhetőek lesznek a jövő folyamatai.

"Megdöbbentett minket, hogy számos fajról semmi információ sincsen" - tette hozzá.

A jelentés szerint a méhek Európában évente mintegy 22 milliárd euró (6,6 ezer milliárd forint), világviszonylatban pedig 153 milliárd (46 ezer milliárd forint) euró értékű termés beporzását végzik el.

A tanulmány a vadon élő méhekre leselkedő fontosabb veszélyforrások között említi a mezőgazdasági termelés növekedését és a rovarirtó szerek használatát is. A klímaváltozást szintén kiemeli a jelentés, mivel a folyamattal járó nagyobb esőzések, szárazságok és hőhullámok közvetlenül is veszélyt jelentenek a méhekre, illetve rontják a táplálékhoz jutásuk esélyeit is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldották az emlősök evolúciójának egy nagy rejtélyét

Ősi fehérjék vizsgálata révén egy nemzetközi kutatócsoport megoldotta Charles Darwin dél-amerikai… Tovább olvasom