Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Kiállta az űrtesztet a gekkó ihlette robot

A gekkó ihlette, kanadai fejlesztésű robot a tesztek szerint a világűrben is jól vizsgázna, azaz a jövőben talán helyettesíthetné az emberi munkát az űrhajók veszélyes, külső javításainál - jelentette be közleményében az Európai Űrügynökség (ESA).
Kanadai kutatók a tükörsima falakon gond nélkül felmászó gekkó mintájára fejlesztették ki az apró robotot 2011-ben. A mintegy 240 grammos gép szívókorongok, mágnesek vagy ragasztó nélkül rögzül a sima felületekre, titkának nyitja pedig a gekkótalp szerkezetét utánozó lemezek, amelyeket mikroszkopikus nagyságú szőrök borítanak.

A kis robot jól példázza, hogyan utánozza a technológia a természet kínálta megoldásokat - magyarázta Michael Henry, a gépet kifejlesztő kanadai Simon Fraser Egyetem kutatója.

Forrás: esa.int
Forrás: esa.int

A hollandiai Noordwijkben található ESA-laboratórium légüres térben, szélsőséges hőmérsékleteken végzett tesztjét a robot kiállta: tökéletesen működött a világűrre jellemző körülmények között.

A kísérlet sikere azt jelenti, hogy egyszer talán az űrben is használható lesz a kis gép - vélte Laurent Pambaguian, az ESA tudományos munkatársa. Az Abigaille névre keresztelt robot utódai a jövőben megkímélhetik az űrhajósokat a veszélyes űrsétáktól, amelyek azért szükségesek, hogy a sürgős javításokat elvégezhessék a meghibásodott űrhajókon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden idők legmelegebb éve volt a tavalyi Ausztráliában

A legmelegebb esztendőt mérték tavaly Ausztráliában a feljegyzések 1910-es kezdete óta. Tovább olvasom