Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Két új bolygó is rejtőzhet a Naprendszerben egy kutatás szerint

Két új ismeretlen bolygó is rejtőzhet a Naprendszerben brit és spanyol kutatók szerint, akik a Neptunusz mögötti területen mozgó objektumok pályaadataiból következtettek arra, hogy azt ismeretlen bolygók befolyásolhatják.
A Csillagászok Nemzetközi Egyesülete 2006-ban megvonta a Plútótól a bolygóstátust, mivel mérete miatt csak törpebolygónak számít. Így a Naprendszer bolygóinak száma nyolcra csökkent. Ezzel azonban nem ért véget a világ csillagászainak évtizedes vitája arról, hogy léteznek-e más bolygók a Plútón túl.

"A Neptunusz mögött legalább két planéta rejtőzik" - írták a kutatók a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters című online csillagászati szaklapban. Következtetésükhöz tucatnyi Neptunuszon túli objektum (ETNO) viselkedésének tanulmányozása vezetett.

Olyan "váratlan adatokat" kaptak a tárgyak pályájáról, amelyek alapján "azt hihetjük, láthatatlan erők módosítják azokat" - mondta Carlos de la Fuente Marcos, a madridi Complutense Egyetem kutatója a Sinc spanyol tudományos információs portálnak.

"Úgy véljük, a legvalószínűbb magyarázat az, hogy ismeretlen bolygók léteznek a Neptunuszon és a Plútón túl. Pontos számukat nem tudni, mivel korlátozott számban állnak rendelkezésünkre adatok, ám számításaink alapján legalább kettő lehet" - fűzte hozzá.

A kutatók elismerik azonban, hogy elméletük ellentétben áll a Naprendszer kialakulása jelenleg elfogadott modelljével, mely szerint a Neptunuszon túli övben nincs több bolygó. Ugyan számításaikat kis számú objektumra alapozták, a kutatók azt ígérték, a következő hónapokban további nagyobb mintán alapuló eredményeket tesznek közzé.

"Ha sikerül megerősítenünk azokat, eredményeink forradalmasíthatják a csillagászatot" - vélte de la Fuente Marcos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nem fertőző betegségek évente 16 millió ember korai halálát okozzák

A WHO jelentése azonnali cselekvésre buzdítja a világ kormányait a krónikus betegségek okozta globális nyomás enyhítése érdekében. Tovább olvasom