Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Karambolozó galaxisokat fotóztak

Az összeolvadó csillagvárosok óriási felkiáltójelként ragyognak a felvételeken.

A képeken a 450 millió fényévnyire lévő VV 340 (Arp 320) katalógusjelű galaxispár látható. A felvétel felső részében lévő VV340 északi részével fordul a kép alsó csücskében lévő VV340 déli része felé. A két spirálgalaxis évmilliók során olvad össze, pontosan aszerint a "forgatókönyv" szerint, mint ahogy a Tejútrendszer néhány milliárd év alatt egyesül az Andoméda-galaxissal - olvasható a Space.com  űrkutatási hírportálon. Mivel a VV 340 páros élénk infravörös fényben ragyog, az úgynevezett fényes infravörös galaxisokhoz sorolják. Fotó itt >>

A megfigyelések annak a fényes infravörös galaxisokat kutató programnak a keretében születtek, amely a Chandra röntgencsillagászati műhold, a Hubble-űrteleszkóp, az infravörös Spitzer-űrteleszkóp, az ulraibolya tartományban működő GALEX csillagászati műhold és földi telepítésű távcsövek adatait elemzi. A kutatás segíthet a csillagászoknak megérteni, hogy a fényes infravörös galaxisok miért bocsátanak ki ilyen nagy mennyiségben infravörös sugarakat. Ezek a galaxisok ugyanis néhány tucatszor, vagy akár több százszor nagyobb energiát bocsátanak ki, mint a "közönséges" csillagvárosok.

Általában e galaxisok belsejében növekvő szupermasszív fekete lyukakkal, vagy rendkívül intenzív csillagképződéssel magyarázzák "energikusságukat". A NASA szerint a VV 340 északi részének megfigyelése a Spitzer űrteleszkóp segítségével azt mutatja, hogy ott valóban növekszik egy szupermasszív fekete lyuk, ugyanakkor ez az infravörös sugárzásnak csak a kis töredékéért felelős. A Hubble és a GALEX adatai ugyanis arról tanúskodnak, hogy az ibolyántúli sugárzás és a rövid hullámhosszú tartományú fény a VV 340 déli részéből származik, ami arra utal, hogy itt rendkívül intenzív csillagképződés folyik. A NASA arra mutat rá, hogy a VV 340 egy olyan összeolvadó galaxispáros, amely az "egyedfejlődés" különböző "életszakaszaiban" van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végéhez közeledik a PC ideje?

Az írógépek és a bakelitlemezek sorsára juthat egyik tervezője szerint a személyi számítógép. Tovább olvasom