Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Kápolnapuszta, a vérben fürdött falu - videóval

A Vértes hegyei közt megbúvó falu 1945-ben egy kegyetlen szovjet megtorlás helyszínévé vált. Visszaemlékezők szerint egy bosszúálló orosz partizán tért vissza a faluba, hogy kiontsa a helyiek életét.
A második világháború végéhez közeledve már csak a túlélésért, az élelemért, a puszta létért is kemény küzdelmek folytak a civil lakosság körében is. Az országba beözönlő vörös hadsereget már szinte mindenhol megelőzte a híre. Erőszak, fosztogatás, rablás, kényszermunka és megtorlások.

A szovjet katonák sokszor nem kímélték a nőket és a gyerekeket sem. Néhány település kishíján belepusztult a felszabadulásba, de akadt olyanra is példa, hogy szitne egy egész falut is lemészároltak.

A Vértes hegyei közt megbúvó falu egy kegyetlen megtorlás helyszínévé vált. 1930-ban a falu létszáma 62 fő volt, többségében sváb nemzetiségű lakosokkal.

1944 őszén a németek által a Csákvár határában felállított repülőtérnek a csaták során fontos szerep jutott, így nem volt véletlen, hogy a szovjet csapatok 1944 december 24-én támadást indítottak a Móri-árok - Vértes vonalon kiépített állások ellen. A támadás lendülete azonban megtört, és Csákvár környékén három hónapra álló front alakult ki.

Mára már csak a temető és a település utolsó épülete őrzi a falu borzalmas emlékeit.
Mára már csak a temető és a település utolsó épülete őrzi a falu borzalmas emlékeit.

1944 őszétől kezdve Kápolnapuszta környékén rendszeresen orosz partizánok jelentek meg élelmet szerezni, és vérfürdővel fenyegettek, ha a lakosok elárulják őket. A falubeliek 1944 karácsonyán még hallgattak, majd feljelentést tettek a csendőrségen. A csendőrök német páncélozott járművel mentek a faluba, ahol tűzharc alakult ki.

Az egyik partizánt sikerül elfogni, aki azonban a Mór felé vezető úton el tudott menekülni. Visszaemlékezők szerint ő tért vissza a második ukrán front felderítő zászlóaljával 1945 március 16-án. Megtorlásképpen minden férfit betereltek a házak pincéjébe, és kivégezték őket.

A történetről több verzió kering, a túlélők ugyanis másképp emlékeznek vissza az eseményekre. Vannak akik úgy gondolják, hogy két civilruhás katona lőni kezdte a szovjeteket, és ez vezetett a falubeliek kivégzéséhez. A túlélők az 50-es évekre mind a szomszédos települések valamelyikére költöztek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A turizmus veszélyezteti az antarktiszi ökológiai egyensúlyt

A jég borította kontinensre 1990-ben még kevesebb mint ötezer látogató érkezett, számuk ma már… Tovább olvasom