Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Jéghiány miatt 35 ezer rozmár tolong Alaszka egy partszakaszán

A melegebb időjárás miatt az Északi-sarkvidék jege nyaranta a korábbiaknál nagyobb mértékben húzódik vissza, ezért a rozmárok jégtáblák hiányában a szárazföldön tanyáznak.

Néhány nap alatt rekordszámú, mintegy 35 ezer csendes-óceáni rozmár (Odobenus rosmarus divergens) gyűlt össze Alaszka egyik északnyugati partszakaszán, mert elolvadt alóluk a sarki jég.

A tömeges gyülekezetet először szeptember 27-én figyelték meg a levegőből. Négy nappal korábban még mindössze másfélezerre volt tehető az állatok száma - közölte szerdán az amerikai földtani intézet (USGS).

Szakértők szerint a Point Lay közelében, Anchorage-től 1130 kilométerre északra megfigyelt jelenség oka a klímaváltozás. A melegebb időjárás miatt ugyanis az Északi-sarkvidék jege nyaranta a korábbiaknál nagyobb mértékben húzódik vissza, ezért a rozmárok jégtáblák hiányában a szárazföldön tanyáznak.

SITA/AP-felvétel
SITA/AP-felvétel

A rozmárok tökéletes úszók és merülők, időnként több száz métert merülnek a tenger fenekéig, hogy táplálkozzanak. A jégtakarón, a jégtáblákon hozzák viszont világra utódaikat, ott szoptatják és dajkálják őket, ezek segítségével menekülnek meg a ragadozóktól. Ha viszont a jég túl kevés vagy teljesen eltűnik, a szárazföldre kényszerülnek.

A Csukcs-tenger körzetében kezdetben az orosz partok mentén figyeltek meg nagy gyülekező rozmárcsapatokat, majd 2007-től Alaszka partjainál is tömegesen bukkantak fel atlanti rozmárok.

A csendes-óceáni rozmárok populációját a kutatók 200-250 ezer körülire becsülik, pontos számukat nem ismerik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képriport: élet a kenyai Pokot törzsben

A törzs állattenyésztésből és földművelésből él, a fiatalok többsége pedig nem jár iskolába, hogy el… Tovább olvasom