Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Járvány - Német kutatók megfejtették az EHEC-kórokozó genomját

Göttingeni kutatók megfejtették a németországi hasmenésjárványt okozó baktérium örökítő anyagát, ami nagy lépést jelent a szokatlanul agresszív járvány okának a felderítéséhez vezető úton.

A göttingeni egyetem szerdai közlése szerint a kutatók két fertőzött személy vérét elemezve arra a megállapításra jutottak, hogy a betegséget nem az Escherichia coli 0104:H4 baktérium okozza, hanem egy EAEC kóddal (entero-aggregatív E. coli) jelölt bacilus. Ez utóbbi rendkívül erősen kapcsolódik a test szöveteihez, sejtcsoportokat hoz létre, és megvalósítja betegítő programját.

A veszedelmes baktérium igen hatékony mérget is termel, egyúttal pedig képes védekezni antibiotikumokkal szemben. A göttingeni kutatók szerint az EAEC jelentősen növelte betegítő képességét azáltal, hogy más E. coli baktériumtörzsektől (például az EHEC-től) átvett egy bizonyos gént, és azt beépítette saját kromoszómájába. Az EAEC sejtjei nagyméretű fertőző gócot képeznek a bélcsatornában, ez pedig igen hatékony mérget termel - mutatott rá Rolf Daniel, a göttingeni génelemző laboratórium vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommilliárd felvételt készített a Földről a Calipso-műhold

A 2006 áprilisában pályára juttatott műhold eddig 1,2 millió kilométert tett meg bolygónk körül… Tovább olvasom