Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Ismét kitolták az Endeavour indításának az időpontját

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) ismét átütemezte az Endeavour űrrepülőgép indítását, és az újabb startidőpontot május 16-ra tűzte ki pénteken.

Az Endeavour indítását eredetileg április 29-re tervezték, de három órával a start előtt az 1. számú segédhajtómű fűtőberendezésén elektronikai meghibásodást észleltek, ezért május 2-ra halasztották az indítást. A hiba elhárításának az elhúzódása miatt azonban ekkor sem lőtték fel az űrrepülőgépet.

Akkor május 8-ra, majd 13-ra tették át az indítás időpontját. A NASA pénteki közlése szerint azonban május 16-ig nem indíthatják el az Endeavourt. A mérnökök fogadkoznak, hogy addigra kiküszöbölik az indítást gátló makacs műszaki gondot. Az eredeti, április 29-i startnál a floridai Kennedy Űrközpontban jelen lett volna Barack Obama amerikai elnök és családja, valamint a legénység parancsnokának, Mark Kellynek a felesége, a lábadozó Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő is, akit januárban fejbe lőtt egy merénylő.

Az eseményre összesen 750 ezer embert vártak. Az Endeavournek ez lesz a 25-ik, egyben az utolsó útja. A NASA várhatóan júniusban még elindítja az Atlantist, és ennek visszatérte után befejeződik az 1981 áprilisában kezdődött amerikai űrrepülőgép-program. Az Endeavour egy olyan berendezést szállít majd a Nemzetközi Űrállomásra, amely a kozmikus sugárzás elemi részecskéit méri. A héttonnás berendezés elkészítése 14 évet vett igénybe, és 1,5 milliárd dollárba került. A 14 naposra tervezett út során az űrsikló legénységének négy űrsétát kell majd végrehajtania.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Biblia másolásába kezd egy robot Trierben

A Biblia lemásolásába fog egy robot Trierben: a pénteken munkához látó robotnak tizenegy hónapra… Tovább olvasom