Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Ismeretlen vaníliafajt fedeztek fel Vietnamban

Eddig ismeretlen vaníliafajt fedeztek fel cseh kutatók tavaly Vietnamban, az új növényről készült fotókat is kiállítják a prágai botanikus kert márciusi orchideakiállításán.
Elképzelhető, hogy a kiállításon megtekinthető lesz az újonnan felfedezett faj, a Vanilla atropogon egy élő példánya is - közölte a CTK cseh hírügynökséggel a botanikus kert szóvivője, Veronika Podusková.

Az orchideafélék közé tartozó növényt a dél-vietnami Hon Ba természetvédelmi területen, a Song Day patak partján találta a prágai intézmény botanikusa, Romana Rybková.

Az új vaníliafaj egy széles kúszónövény, meglehetősen nagy, sárgászöld és vörösbarna virággal. Latin nevét (atro-pogon) a virág sötét és szőrös ajkáról kapta.

Forrás: vncreatures.net
Forrás: vncreatures.net

A Vanilla atropogon virágjának szokatlan színe és büdös szaga miatt valószínűnek tartják cseh szakemberek, hogy a növényt legyek porozzák be, szemben a vaníliafajok feltételezetten méhbeporzású többségével.

Nem tudni, hogy a "sötét szakállú vanília" Vietnamon kívül is előfordul-e. A Vanilla atropogon felfedezésével hatra nőtt az ismert vaníliafajok száma a délkelet-ázsiai országban, az új növény nincs szoros rokonságban a többivel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előkerültek Anne Frank üveggolyói

A golyókat Anne a szomszéd kislány gondjaira bízta, akinek szekrénye hosszú éveken át őrizte az… Tovább olvasom