Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Indián törzsekhez kerülnek a Yellowstone Nemzeti Park bölényei

Az eredeti tervek szerint a bölényeket öt amerikai állam hat állatkerje között osztották volna szét, egyebek közt a Bronxi és a Queensi intézménybe is kerültek volna állatok.
Egy montanai indián rezervátumba kerül a Yellowstone Nemzeti Park bölénypopulációjának 145 példánya, amelyeket korábban azért különítettek el egy montanai farmon, hogy létrehozzanak egy marhákra veszélyes brucellózis betegségtől mentes csordát.

A montanai hal- és vadállományt felügyelő bizottság múlt heti döntése szerint a megtermett patások a Fort Peck-i indián rezervátum két törzséhez kerülnek az ország utolsó vadon élő, genetikailag tiszta bölénypopulációjának megóvására irányuló erőfeszítések jegyében.

Az eredeti tervek szerint a bölényeket öt amerikai állam hat intézménye között osztották volna szét, egyebek közt a Bronxi és a Queensi állatkertekbe is kerültek volna állatok. A bölényeket, amelyek jelenleg Ted Turner amerikai médiaszemélyiség montanai farmján vannak, egy kormánykísérlet keretében különítették el azzal a céllal, hogy létrehozzanak egy csordát, amely mentes a Yellowstone bölénypopulációjának mintegy fele által hordozott brucellózis betegségtől.

A program sikere - amelyről idén számoltak be egy tanulmányban -, biztosítékot jelent arra, hogy a bölények átköltöztetése nem jár együtt annak kockázatával, hogy a teheneknél vetélést okozó brucellózis betegség esetleg átkerül a haszonállatokra.

Az illetékesek azért döntöttek az eredeti terv módosítása mellett, mert a bölények pártolói meggyőzték őket arról, hogy a montanai indiánok földjei alkalmasak az állatok befogadására és a törzsek is bebizonyították már, hogy képesek a bölények kezelésére - mondta Andrea Jones, a montanai hal-, és vadállományt, valamint parkokat kezelő hatóság szóvivője. Két évvel ezelőtt már 63 bölény érkezett a Yellowstone Nemzeti Parkból a Fort Peck-i rezervátum törzseihez.

A montanai bizottság tagja, Lawrence Wetsit szerint a törzsek valószínűleg nyitottak lesznek az iránt, hogy az állammal együttműködve szétosszák a betegségmentes bölények utódainak egy részét a különböző intézmények között. A Turner-farmmal kötött mostani megállapodás értelmében a bölényeket az év végéig kell átszállítatni az új helyükre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfejtették az ausztrál vulkanikus tevékenység rejtélyét

Az elmúlt négymillió évben a térségben 400 vulkánkitörés volt, a legutóbbi ötezer éve történt. Tovább olvasom