Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Igen valószínűtlen egy cseppfertőzéssel terjedő Ebola-mutáns

A cseppfertőzéssel terjedő, mutáns Ebola-vírus létrejötte lehetséges, ám csak igen távoli veszélyt jelenthet a tudósok szerint. A vírus felderített genetikai változásai nem teszik lehetővé a könnyebb terjedését.
Az ijesztő lehetőséget egy vezető amerikai szakértő vetette fel egy cikkében, amely szerint ha az influenza vírusához hasonlóan, cseppfertőzéssel terjedő Ebola-vírus kialakul, milliók halálát okozhatja.

Michael Osterholm, a Minnesotai Egyetem fertőző betegségeket kutató részlegének igazgatója publikációjában azt írta: "A világ nem lesz felkészülve azokra az intézkedésekre, amelyeket a járvány megfékezésére meg kell hozni, ha nem vesszük figyelembe ezt az eshetőséget".

Más virológusok és járványkutatók azt mondják, a cseppfertőzéssel terjedő Ebola-vírus kialakulása nem elképzelhetetlen, a lehetőség mégis rendkívül távoli. Ian Jones, a brit Readingi Egyetem virológusa szerint "a legnagyobb valószínűség szerint ez a mutáció soha nem következik be".

Az Ebola-vírus a fertőzöttek testnedveivel való közvetlen érintkezéssel terjed. A jelenleg tomboló nyugat-afrikai járvány - amely minden idők legsúlyosabb Ebola-kitörése - idén 5357 embert fertőzött meg, a halálos áldozatok száma 2360.

Tudósok kimutatták, hogy laboratóriumi körülmények között elő lehet állítani a vírus cseppfertőzéssel terjedő mutációját, ám arra eddig nem találtak bizonyítékot, hogy a való életben is megtörténhet ez - magyarázta Ben Neuman, a Readingi Egyetem virológusa.

Hozzátette: az Ebolához képest a H1N1 sertésinfluenza-vírus becslések szerint tízezerszer több emberre terjedt át a járvány első tíz hónapjában.

A Science tudományos lap múlt havi számában jelent meg az a tanulmány, melyben a vírus genetikai térképének elkészítéséről számolt be egy kutatócsoport. Eredményeik azt mutatták, a vírus nagyon gyorsan változik, azonban - mivel genetikai anyaga az RNS-ben, és nem a DNS-ben van - szaporodásakor rengeteg hibát ejt.

Ezek a hibák vagy mutációk azonban nem állnak összefüggésben a vírus biológiai működésével - mondta el Anthony Fauci, a fertőző betegségek amerikai intézetének kutatója a héten történt szenátusi meghallgatáson.

"Szokatlan lenne, ha egy mutáció tökéletesen megváltoztatná a vírus terjedésének módját" - tette hozzá Fauci.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anti-Nobel a banánhéjvizsgálóknak és a jézusos pirítósos agykutatóknak

Van még jegesmedvebőrbe bújt rénszarvas-ijesztgetős, későn fekvős pszichopatás és csúnya festményes lézersugaras kitüntetett is. Tovább olvasom